El president del Govern, Pedro Sánchez, va rebre ahir nombrosos xiulets i esbroncades en la seva primera desfilada del Dia de la Hispanitat com a cap de l'Executiu.

Els crits d'«eleccions», «fora» i fins i tot algun insult es van repetir tant a l'arribada a la tribuna d'autoritats com en finalitzar la parada militar. Tot i que la seva arribada no va ser anunciada per megafonia, al contrari que en desfilades anteriors, el públic concentrat al voltant de la tribuna d'autoritats va dedicar nombrosos xiulets i esbroncades al president. Aquest rebuig es va repetir amb més intensitat un cop finalitzada la parada militar quan Sánchez abandonava el lloc.

La reacció al president del Govern contrasta amb la que van ser rebuts els reis i les seves filles, a qui la ciutadania va aplaudir i aclamar amb crits de «Visca Espanya» després que la seva arribada sí que fos anunciada al públic.

La pluja va fer acte de presència al començament i al final de la parada militar, fet que va provocar la suspensió de la desfilada aèria. Hi havia prevista la participació de 88 aeronaus entre caces, avions de transport i helicòpters. Finalment només van poder volar els set avions de la Patrulla Àguila, que van pintar la bandera d'Espanya al cel de Madrid després de l'homenatge retut als caiguts.

En total, van participar en la desfilada uns 4.000 militars dels tres exèrcits i 152 vehicles, a més d'efectius de la Guàrdia Civil, de la Policia Nacional, serveis de Protecció Civil de comunitats autònomes i Ajuntament de Madrid, i Salvament Marítim.

A la desfilada, a banda del Govern en ple, hi van assistir els presidents de comunitats autònomes excepte els de Catalunya, Quim Torra; Euskadi, Iñigo Urkullu; Navarra, Uxue Barkos -l'absència és habitual-; i la presidenta de Balears, Francina Armengol, amb motiu de la tragèdia provocada per les riuades de Sant Llorenç.

Els partits polítics també van ser representats en la desfilada. En el cas del PP, Pablo Casado s'ha estrenat aquest 12 d'octubre com a líder dels populars. Albert Rivera va representar Ciutadans, mentre que el líder de Podem, Pablo Iglesias, va decidir no anar-hi, com ja ha fet en anteriors ocasions. La representació del partit morat va ser a càrrec de Glòria Elizo i José Antonio Delgado, els qui no obstant això no van assistir a la recepció posterior al Palau Reial.

L'anècdota de Sánchez

El president Sánchez i la seva esposa, Begoña Gómez, van protagonitzar l'anècdota a la recepció al Palau Reial en quedar-al costat dels reis després de saludar-los, però fonts de la Casa del Rei van assegurar que Sánchez no feia més que seguir indicacions del seu personal mentre s'organitzava la resta de la fila de convidats.

La situació va ser de certa confusió ja que es van situar al costat dels reis, així que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, els va saludar també, abans que un membre del personal els digués que havien de seguir endavant.

El mateix Sánchez va dir després en una conversa informal amb els periodistes, sense donar-li més importància, que no havia fet més que seguir les indicacions del personal de la Casa del Rei, cosa que van confirmar després fonts de Zarzuela, que van afirmar que no hi va haver cap error del president.

Moncloa, per la seva banda, va negar que Sánchez tingués cap intenció d'alterar el protocol.

L'origen de tot, asseguren les fonts de la Casa Reial, és que volien accelerar en la mesura del possible l'inici de la línia de salutacions perquè els reis havien de marxar a Mallorca després de la recepció. De fet, els reis van arribar al saló del tron cap a les 13.05, 10 minuts abans de l'hora prevista, però els convidats no estaven preparats i Felip i Letícia van esperar sortint al balcó que dona a la plaça de l'Armeria.

Segons les mateixes fonts, va ser el personal de Casa del Rei qui va dir al president del Govern i la seva dona, i a tots els poders de l'Estat, que es quedessin breument amb els reis mentre s'organitzava la resta de la fila per anar passant al saló del tron, però la veritat és que la fila va ser organitzada ràpidament, així que un membre del personal va dir a Sánchez i la seva esposa que passessin al costat de la resta.

A la recepció van acudir uns 1.500 convidats, des dels presidents del Congrés, el Senat, el Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem i el Consell d'Estat fins a representants de la societat civil, la directora del CNIO, María Blasco; el grup musical Hombres G i el premi Nobel Mario Vargas Llosa acompanyat per Isabel Preysler. No s'hi va veure cap expresident del Govern però sí que hi havia diversos exministres, entre els quals els populars Federico Trillo, Esperanza Aguirre -també expresidenta de la Comunitat de Madrid-, Ana Palacio, Alfonso Alonso, Pilar del Castillo i Josep Piqué, i també els exministres socialistes Rosa Aguilar, Miguel Ángel Moratinos, José Luis Corcuera, Joaquín Almunia i Ángel Gabi-londo.