El bisbe d'Astorga, Juan Antonio Menéndez Fernández, presidirà la comissió de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) per investigar abusos sexuals de capellans. Menéndez està acusat, precisament, d'haver encobert un sacerdot de la seva diòcesi que als anys vuitanta hauria abusat de diversos alumnes quan exercia de docent. A principi dels 90 el capellà va abandonar la docència en ser traslladat a la parròquia de Tábara, a Zamora, on va exercir fins al 2016. L'any passat, després que els presumptes casos de pederàstia saltessin a la premsa, el bisbe va emetre un comunicat on demanava «perdó pel dany causat» i manifestava la voluntat «ferma» de resoldre «d'una vegada per totes aquest greu problema».

La nova comissió començarà els seus treballs aquesta mateixa setmana, segons va informar ahir la CEE en un comunicat.

La comissió també treballarà en la redacció d'una nova normativa de la CEE per a la prevenció i protecció d'abusos sexuals a menors, que substituirà els protocols actuals i s'adequarà de manera més perfecta al model de directives redactat per la Comissió del Vaticà per a la Protecció de Menors, per respondre als abusos a l'Església. En l'àmbit de la creació de la nova comissió, els bisbes es comprometen a seleccionar i formar «acuradament» tots aquells amb alguna responsabilitat en l'Església i a «respondre a cada queixa d'abús contra el personal de l'Església». Així mateix, asseguren que supervisaran i remetran «a les autoritats apropiades, qualsevol membre de la comunitat eclesiàstica que se sap que ha comès un delicte contra un menor, jove o adult vulnerable». També assenyalen que procuraran oferir un ministeri «apropiat» de cura pastoral a aquells que han estat víctimes d'abusos. Igualment, assumeixen el compromís de «cuidar i educar amb respecte» i de «protegir tots els menors i adults vulnerables», de crear «comunitats segures i solidàries que ofereixin un entorn d'amor on hi hagi una vigilància informada sobre els perills de l'abús».

La creació d'aquest òrgan és motivada per la convocatòria feta pel papa Francesc als presidents de les Conferències Episcopals del món per parlar dels casos d'abusos en una reunió de caràcter privat que tindrà lloc al Vaticà entre el 21 i el 24 de febrer del 2019. Per aquest motiu, el Comitè Executiu, en la reunió d'aquest mateix mes, va aprovar la creació de l'esmentada comissió per preparar els materials de treball que presentarà el president de la CEE, el cardenal Ricardo Blázquez, en aquesta trobada.

La comissió tindrà, en primera instància, un caire fonamentalment jurídic. Estarà composta per juristes de la Junta Episcopal d'Afers Jurídics; del Servei Jurídic Civil; del Tribunal de la Rota de la Nunciatura Apostòlica; del Servei Jurídic de la Conferència Espa-nyola de Religiosos (CONFER); i de la vicesecretaria per a Afers Generals.

Fins ara, la CEE tenia dos protocols d'actuació, d'acord amb la legislació de l'Estat i l'ordenament canònic, sobre la manera de procedir en cas d'agressions o abusos sexuals a menors, o possessió de pornografia infantil , entre altres supòsits.

Segons indica la CEE, són els ordinaris els que duen a terme, sota la direcció i coordinació de la Congregació per a la Doctrina de la Fe del Vaticà, els preceptius processos per al tractament dels delictes en les seves respectives jurisdiccions eclesiàstiques.