La Comissió de Defensa del Congrés dels Diputats va rebutjar ahir amb els vots de PSOE i PP i l'abstenció de Cs demanar al Govern que suspengui la venda d'armes a l'Aràbia Saudita. A canvi, va advocar per reforçar els controls del material exportat a altres països per garantir que no s'utilitza vulnerant els drets humans ni la legislació internacional.

Els diputats socialistes i populars van unir així els seus vots per rebutjar diverses iniciatives de PDeCAT, ERC, Units Podem i Compromís que demanaven paralitzar les relacions comercials en matèria d'armament amb Aràbia Saudita per la seva implicació en la guerra del Iemen i després de la mort del periodista Jamal Khashoggi al consolat d'Istanbul.

El diputat del PSOE Antonio Gutiérrez Limones va demanar «prudència i esperar a conèixer els fets» abans de prendre decisions unilaterals, com ha fet Alemanya anunciant la paralització de les vendes a la monarquia del golf Pèrsic. «Espanya és un país que compleix els seus compromisos internacionals, les decisions que es prenguin hauran de ser col·lectives en el si de la Unió Europea», va defensar.

A més, va recordar les conseqüències que aquesta decisió podria tenir en el contracte de compra de cinc fragates a Navantia per import de 1.800 milions d'euros i ha preguntat a PDeCAT, ERC i Compromís si la seva posició seria la mateixa si la drassana estigués ubicada a Catalunya o la Comunitat Valenciana en comptes de Cadis.

Gutiérrez Limones va assegurar que tant el Govern com el Grups Socialista estan «consternats» per l'assassinat del periodista saudita i van fer una crida perquè el crim sigui investigat i els responsables jutjats.

No obstant això, va apuntar que «els temps mediàtics no són els mateixos que els judicials o d'investigació» i va insistir en la necessitat de tenir «prudència», i va recordar que Nacions Unides no ha plantejat cap embargament a la venda d'armes a l'Aràbia Saudita. «Demano més coherència i responsabilitat», va reiterar.

També la diputada del PP María José García-Pelayo va lamentar la mort de Khashoggi, que va qualificar d'«autèntic cop», i va demanar l'aclariment del crim i la condemna de les seves culpables. En aquest punt, va assegurar que per al seu partit és «una prioritat absoluta» el respecte a la legalitat internacional i els drets humans en tots els punts del món. I com a exemple va recordar que, estant al Govern, el PP va denegar l'exportació de material de defensa a països com Mali, Egipte, Ucraïna o Veneçuela.

En el cas de l'Aràbia Saudita, va demanar tenir «extrema responsabilitat» i va defensar la necessitat de fer un seguiment del material per comprovar el compromís adquirit que no serà usat en la guerra del Iemen.

Segons va recordar, es tracta d'un assumpte que afecta la indústria de defensa espanyola, que genera gairebé 210.000 llocs de treball i ha de ser «cuidada i protegida». «Amb el pa de la gent de manera irresponsable no podem jugar, igual que amb la vida de les persones tampoc hi podem jugar», va remarcar la diputada dels populars.