La Unió Europea (UE) ha obert aquest dilluns, a la ciutat austríaca de Graz, el seu primer debat polític sobre la possible supressió del canvi d'hora, un objectiu en el que coincideixen la majoria dels 28 membres, tot i que segons ha afirmat avui la presidència austríaca del club requerirà més d'un any de preparació.

"Avui treballarem intensament per abolir el canvi d'horari", ha dit el ministre austríac de Transport i Infraestructura, Norbert Hofer, en declaracions a la premsa poc abans d'iniciar-se una reunió informal del consell de titulars del sector a Graz.

Hofer, que presideix la trobada, ha reconegut que "la majoria coincideix en l'objectiu", encara que hi ha divergències "pel que fa a quan canviem i a quin horari canviem".

Així, pel que fa a la possible data de l'entrada en vigor de la mesura, s'ha mostrat escèptic que pugui ser el 2019, com es planteja en la proposta inicial de la Comissió Europea (CE).

Ha indicat que diversos estats són "reticents" a adoptar l'abolició ja el proper any, sobretot per problemes de preparació tècnica en diversos sectors, com el del trànsit aeri, on les aerolínies han advertit que requeririen "almenys 18 mesos" de preparació tècnica preliminar.

D'altra banda, ha advocat per "arribar a un compromís" respecte a l'horari a adoptar de manera permanent tot l'any (si el d'estiu o el d'hivern), per evitar en el futur "un mosaic de zones horàries" a la UE , on actualment hi ha tres fusos horaris.

El ministre ha recordat que l'horari d'estiu es va introduir en la majoria dels països en la dècada de 1970 per tal d'estalviar energia, una mesura que no obstant això no només no va fer l'efecte desitjat sinó que va evidenciar "un impacte negatiu en la salut dels éssers humans i dels animals ", segons investigacions mèdiques.

La proposta de posar fi als canvis d'hora dos cops l'any respon als resultats de la consulta pública plantejada per la Comissió Europea (CE) més popular fins a la data.

Un 84% del total de 4,6 milions d'europeus que van participar en l'enquesta es va pronunciar a favor d'acabar amb aquesta pràctica, després de la qual cosa Brussel·les va presentar una proposta legislativa per aplicar l'abolició ja el 2019.