El rei Felip VI i la princesa d'Astúries Elionor van fer ahir la lectura pública de la Constitució espanyola, en un acte que el cap de l'Estat espanyol va descriure com la millor manera de «reafirmar, una vegada més, la fidelitat i el compromís de la Corona amb la democràcia, amb la llibertat, amb Espanya i la Constitució Espanyola».

Felip VI va pronunciar aquestes paraules abans de començar la lectura del Preàmbul, que estableix el desig d'Espanya de «garantir la convivència democràtica dins de la Constitució i de les lleis conforme a un ordre econòmic i social just» i «consolidar un estat de dret que asseguri l'imperi de la llei com a expressió de la voluntat popular».

També parla de «protegir els espanyols i els pobles d'Espanya en l'exercici dels drets humans, les seves cultures i tradicions, llengües i institucions», promoure la cultura i l'economia, «establir una societat democràtica avançada» i contribuir a unes relacions internacionals pacífiques.

El cap de l'Estat va quedar a una banda del faristol mentre la seva filla gran va pujar a la tribuna i va llegir els tres punts de l'article 1, amb veu infantil i mirant, somrient, l'auditori format per les autoritats que es va congregar a l'Institut Cervantes.

«1. Espanya es constitueix en un Estat social i democràtic de Dret, que propugna com a valors superiors del seu ordenament jurídic la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític. 2. La sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del qual emanen els poders de l'Estat. 3. La forma política de l'Estat espanyol és la monarquia parlamentària», va llegir.

Després, entre aplaudiments, va besar el seu pare i, en baixar al pati de butaques, també la seva mare, que era a la primera fila amb la infanta Sofia. Tot seguit va llegir el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, l'article 2, sobre la indissoluble unitat de la nació espanyola. Cada lectura va ser rebuda amb aplaudiments.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va llegir l'article 3; el president del Senat, Pío García-Escudero, el 4; els presidents del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, els articles 5 i 6 respectivament; i la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, l'article 7.