La portaveu a Catalunya de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, Montserrat Comas, va titllar ahir de «tècnicament errònia» la qualificació de rebel·lió que ha inclòs la Fiscalia en el seu escrit d'acusació contra els líders del procés sobiranista català.

En declaracions al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, Comas va dir que «estem davant una qualificació tècnicament errònia, equivocada», tant «des del punt de vista del Codi Penal» com del que li confereix l'experiència de ser des de fa 30 anys «magistrada de la jurisdicció penal».

La magistrada va explicar que el Codi Penal «exigeix» que hi hagi «aixecament públic, que sigui violent» perquè es pugui acusar del delicte de rebel·lió, i va afegir: «Em sorprèn l'enrocament de la Fiscalia a mantenir aquest delicte, tenint en compte que tampoc ara en l'escrit de qualificació es defineix quan es va produir aquest aixecament públic».

«Sorprèn que es digui que des de l'any 2012 i sobretot des de l'any 2015, amb la primera declaració que hi va haver al Parlament, hi ha hagut actes insurreccionals i que això seria l'aixecament públic. Podríem preguntar-nos si és veritat que l'aixecament pot fer-se de forma diferida durant dos anys, i com és que l'Estat no va reaccionar i va permetre que es fessin actes insurreccionals de rebel·lió», va assenyalar.

Comas va afirmar també que «no hi ha hagut violència», i va recalcar: «Tots el que hem viscut a Catalunya sabem que hi ha hagut en aquest temps una sèrie d'il·legalitats, d'actes il·legals, d'això no en tinc cap dubte, però no violents».

Per a la portaveu de l'associació de magistrats progressistes, l'«última pàgina del procés judicial al procés no està escrita encara», ja que encara s'ha de celebrar un judici oral «que serà llarg».

Les garanties del judici

Comas va incidir que «hi ha garanties en els judicis orals que es fan a Espanya» i que no té «cap raó» per pensar que no n'hi haurà en aquest al Tribunal Suprem.

«Tenen una responsabilitat molt important», va subratllar la magistrada, que va recordar que «han de definir si efectivament en la jurisprudència dictada pel Tribunal Suprem, i tenint en compte que només hi ha una sentència per rebel·lió, la del senyor (Antonio) Tejero, accepten que els fets que van succeir a Catalunya poden integrar aquest gravíssim delicte que és la rebel·lió».