Els ciutadans de l'arxipèlag de Nova Caledònia votaran avui, entre les 8 del matí i les 6 de la tarda, per l'accés de les illes a la plena sobirania. Segons informació oficial facilitada per l'Alt Comissariat de la República de França a Nova Caledònia s'han inscrit al registre electoral especial per poder votar al referèndum d'independència 174.154 electors -l'arxipèlag té prop de 269.000 habitants segons dades del cens del 2014.

Segons el darrer sondeig fet per Harris Interactive per a France.tv al setembre, un 66% de la població s'inclinaria pel «no» davant d'un 34% favorable a la independència. Nova Caledònia va ser colonitzada per l'estat francès durant la primera meitat del segle XIX. Primer va ser annexionada el 1853 i gairebé un segle després, el 1946, França va fer de Nova Caledònia un territori d'ultramar amb autonomia limitada.

El 1986 l'Assemblea General de les Nacions Unides va determinar-la com a «territori no autònonom» i, per tant, subjecte a la descolonització. Des del 1998 i arran de la signatura de l'Acord de Nouméa, Nova Caledònia és una «col·lectivitat sui generis» de la República Francesa, un estatus únic entre el d'un país independent i un departament ultramarí de França.