Ni ERC ni CUP estan disposats a sumar-se a una llista unitària de l'independentisme en les properes eleccions europees, una proposta que aquest matí de dimarts ha llançat a l'aire des de Bèlgica Carles Puigdemont. L'expresident s'ha mostrat «absolutament disposat» a ser el número 2 d'Oriol Junqueras, però aquest ha respost que és més eficaç presentar-se per separat.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, defensa que l'independentisme ha de presentar-se en les properes conteses electorals amb "plantejaments unitaris" però amb llistes separades, perquè considera que així podrà maximitzar els seus suports. "No hi ha opcions bones i opcions dolentes. Hi ha opcions més útils i opcions menys útils. S'ha demostrat que anar separats però amb plantejaments unitaris és molt més eficaç", ha exposat en una entrevista a la Cadena Ser-Ràdio Barcelona recollida per Europa Press.

L'exvicepresident del Govern, que ha respost per escrit en estar en presó preventiva des de fa més d'un any, ha recordat que ERC sí que es va decantar en el passat per llistes conjuntes i ha conclòs: "Nosaltres sempre apostem per la solució més útil en cada moment". Junqueras considera que amb candidatures separades es maximitzen les possibilitats d'èxit perquè les diferents candidatures independentistes poden recaptar suports del centre cap a l'esquerra i del centre cap a la dreta per "aconseguir el millor resultat possible".

El líder republicà es pronuncia en aquests termes el mateix dia que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont (JxCat) s'ha decantat per una llista conjunta de l'independentisme liderada per Junqueras i amb ell de número dos.

L'oferta de Puigdemont

L'expresident ha assenyalat en una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio' des de Waterloo que "només" contempla presentar-se com a candidat a les eleccions europees del maig en una llista conjunta encapçalada pel líder d'ERC, Junqueras. "Jo no vull ser candidat a les europees, l'unica opcio seria anar de número 2 de Junqueras", ha assegurat Puigdemont, admetent que hi estaria "absolutament disposat".

"Si prediquem la idea de màxima unitat i esforç l'hem de practicar", ha afegit. En aquest sentit, tampoc no ha descartat que pogués anar de número 3 l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. "Per què no? Totes les veus posades a remar juntes tenen un potencial invencible", ha apuntat preguntat per aquesta opció.

La CUP, «ni ho ha contemplat ni ho contempla»

La CUP, per altra banda, ha advertit que la seva organització "ni ha contemplat ni contempla" sumar-se a una llista unitària independentista a les eleccions europees. Diverses fonts del partit han recordat que dissabte passat van celebrar un Consell Polític extraordinari a Perpinyà (França) per debatre sobre si donar o no el salt a Europa, perquè els cupaires mai no s'han presentat en aquests comicis, i que no van prendre cap decisió.

De fet, en aquella reunió van decidir continuar el debat sobre les eleccions a l'Europarlament en un nou Consell Polític que encara "no té data" i que se celebrarà a Barcelona. Les mateixes fonts asseguren que entenen les declaracions de Puigdemont "en el marc d'una estratègia electoral dels partits independentistes hegemònics que la CUP no comparteix ni en forma part".