L'acord per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es va acabar teixint ahir a la tarda quan el PSOE i el PP van presentar la llista de 8 magistrats (dels vint que confirmaran l'òrgan de direcció dels jutges) designats pel Congrés i pel Senat. Són el progressista José Ricardo de Prada Solaesa, jutge que va condemnar el PP pel cas Gürtel; la catedràtica en Dret i membre del sector progressista Carmen Sáez Lara; el lletrat de l'Administració de Justícia i també adscrit al sector progressista Luis Martín Contreras; la membre de l'Associació Progressista de Fiscals Pilar Fernández Pérez, i el professor de Dret Internacional i ex-alt càrrec del PSOE a Astúries Bernardo Fernández Pérez. Al sector conservador, l'exdiputat del PP al Congrés José Miguel Castillo Calvín , el senador del PP Manuel Guillermo Altava Lavall, i la fiscal María Rosa Rubio Ramos.

Segons l'acord, quan s'hagi completat la renovació el CGPJ tindrà majoria progressista (11 membres contra 9 de conservadors) i la presidència serà per al conservador Manuel Marchena. Falten per designar encara 12 magistrats més proposats per les associacions de jutges i que hauran d'obtenir l'aval del Congrés. Segons l'acord, no hi haurà cap magistrat designat per les forces nacionalistes.

La nova composició del CGPJ implica un canvi de majoria respecte a la que funcionava des del 2013, quan el PP es va assegurar la majoria de l'òrgan (10 vocals i el president) davant del PSOE (7) i els tres de CiU, el PNB i IU (un cadascun).

Amb el nou repartiment, el PSOE s'assegura una majoria de jutges progressistes tot i que l'elecció del president Marchena implica deixar a mans d'un conservador qüestions essencials de l'òrgan de govern dels jutges.

Podem entra en el joc

Fonts de Podem van confirmar ahir que tot i un hipotètic acord per situar tres candidats al CGPJ, els diputats de Podem votaran igualment en contra de tots els candidats proposats pel PP (però no els del PSOE), un fet que no alterarà el joc de majories i que permetrà designar els membres del CGPJ elegits per les Corts tal com han pactat PSOE i PP.

La vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, ja va avançar al matí que aquest seria un CGPJ «paritari» per primera vegada a la història.

D'altra banda, fonts del PNB van deixar clar que el PSOE no ha entrat en contacte amb els nacionalistes bascos -com sí que havia fet en ocasions anteriors, en què el PNB i CiU havien elegit candidats- per a la negociació. L'acord exclou Ciutadans, que no pot designar cap candidat al CGPJ i que ahir va criticar durament el repartiment de «cromos». Així ho va assenyalar el líder de la formació, Albert Rivera, que va qualificar de «vergonya» un acord que, segons el seu criteri, és «una evidència que aquest sistema està obsolet».

A Catalunya, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va afirmar que l'elecció de Marchena és una «recompensa» per actuar contra l'independentisme.