La renúncia del magistrat del Suprem Manuel Marchena a presidir el Tribunal Suprem i el Poder Judicial suposa una nova sacsejada en la Justícia i augura el bloqueig de la renovació de l'òrgan de govern dels jutges. El gest de Marchena i la decisió del PP de deixar en suspens el pacte amb el PSOE per a la renovació trenquen l'únic acord polític entre els dos principals partits després de la moció de censura que va provocar el canvi de govern.

Convulsió rere convulsió. El moviment de terra provocat per Marchena, les conseqüències del qual encara estan per determinar, ve precedit pel terratrèmol que va suposar la filtració d'un acord que implicava l'elecció del president del CGPJ abans fins i tot del nomenament dels vocals que, com dicta la llei, han de prendre aquesta decisió. Els partits majoritaris es van escudar en un «exercici de responsabilitat» per renovar dins del termini el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), però el seu acord va ser criticat tant per l'oposició com, sobretot, pels mateixos jutges. Tot això, emmarcat en un rerefons de qüestionament de la independència judicial, d'ingerència política i culminat per la filtració d'un missatge de whatsapp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en què defensava l'elecció de Marchena com a president del Suprem, «controlant la sala segona des de darrere». La sala segona, la del penal, no només s'encarrega de les investigacions als càrrecs polítics aforats, sinó que afronta en els pròxims mesos el principal repte del Suprem: el judici pel procés sobiranista català.

De fet, la renúncia li permet seguir al capdavant de la sala segona i presidir el tribunal que jutjarà els 18 acusats pel procés.

El que ha passat i el whatsapp de Cosidó no fan sinó alimentar les acusacions de falta d'independència dels jutges del tribunal. Ahir mateix, la defensa d'Oriol Junqueras i de Raül Romeva va recusar Manuel Marchena per la seva participació en aquell acord polític. El pas enrere de l'home assenyalat pel PP i el PSOE per dirigir el CGPJ obre a més un escenari d'enfrontament que aboca el Poder Judicial a un bloqueig que ja va viure entre el 2006 i el 2008.

El PP va trigar minuts a anunciar que deixa en suspens el pacte i el PSOE i l'Executiu poc més a assenyalar els populars com a responsables del bloqueig. Per si no n'hi hagués prou, ara el PP tampoc considera interlocutora vàlida la ministra Dolores Delgado, que va tancar l'acord recentment amb l'exministre Rafael Catalá.

Mentre els populars exigien el cessament de Delgado, els socialistes reclamaven el de Cosidó.

Però també serveix el que ha passat per reobrir el debat sobre el sistema d'elecció dels vocals del CGPJ, una exigència de totes les associacions de jutges, indignades pel que ha passat i que ahir van aplaudir i valorar la decisió de Marchena.