Segueix-nos a les xarxes socials:

El Senat aprova condemnar el franquisme, i PP i Cs s'abstenen

El PSOE retreu als populars que no hagin condemnat el règim de Franco en tota la democràcia

El Senat va aprovar ahir la condemna del règim del dictador Francisco Franco, i la reforma i millora de la Llei de memòria històrica, a través d'una moció presentada pel PSOE que va tenir l'abstenció del PP, Ciutadans, Fòrum Astúries i UPN, i el vot a favor de la resta de la cambra alta, incloses les dues senadores del PAR que formen part del grup popular.

Era una moció registrada pel grup socialista coincidint amb el 20 de novembre, aniversari de la mort del dictador, perquè la Cambra pogués expressar el rebuig al règim franquista l'any en què es commemora el 40 aniversari de la Constitució espanyola. El grup popular havia presentat una moció alternativa, que el PSOE no va acceptar, per la qual cosa va portar a votació el text original presentat pels socialistes encara que amb esmenes del PNB i de Podem.

El senador del PP Carlos Aragonés va recriminar al Grup Socialista que, al seu parer, obviïn les víctimes d'un bàndol i va exigir el mateix tractament per als morts del bàndol feixista i el bàndol repúblicà. «Sembla que hi ha dues classes de víctimes, unes mereixen memòria i altres ja la van tenir», va subratllar. Així mateix, va assegurar que en el seu grup parlamentari hi ha diferents sensibilitats a l'hora de votar aquesta moció, davant la qual finalment es van abstenir. «Demano disculpes al meu grup perquè sé que hi ha gent que vol votar a favor, altres en contra i altres abstenir-se, però no volem seguir radicalitzant», va destacar Aragonés.

Per la seva banda, el senador del grup socialista Tontxu Rodríguez va instar el PP a condemnar el franquisme en algun moment perquè durant tota l'etapa democràtica no han registrat mai una proposta en aquesta línia. Durant la seva intervenció, Rodríguez va mostrar diferents imatges de manifestacions exaltant el franquisme, tot advertint que si no es llança un missatge clar de condemna seguiran passant. Entre les imatges que va mostrar va incloure una de les Noves Generacions del PP, tot i que va fer broma amb què s'havia equivocat. El portaveu va acusar els populars de «posar-se de perfil» davant el franquisme perquè «tenen les seves arrels ideològiques» en ell, «en les camises noves, les banderes victorioses i l'Espanya que comença a clarejar», va dir.

Prem per veure més contingut per a tu