La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat a la sala penal que reobri la causa en la qual s'investigava per encobriment dos mossos d'esquadra, l'empresari Josep Maria Matamala i l'historiador Josep Lluís Alay, que acompanyaven Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya.

En un recurs d'apel·lació, a què ha tingut accés Efe, la Fiscalia demana a la sala revocar la decisió del jutge Diego de Egea d'arxivar aquest cas, perquè entèn que tots quatre van intentar ajudar Puigdemont a evitar la seva captura durant un trasllat des de Finlàndia fins a Bèlgica, on resideix des que va marxar de Catalunya.

El jutge va arxivar la investigació el mes passat amb l'argument que els dos mossos i l'historiador desconeixien que s'havia reactivat l'euroordre contra ell quan l'acompanyaven al mateix vehicle en què es va fer la detenció de l'expresident català en una gasolinera a Alemanya, a la frontera amb Dinamarca.

Respecte a Matamala, a qui el jutge no va poder citar per estar en parador desconegut, De Egea va optar per preguntar a la Fiscalia si procedia emetre contra ell una ordre de recerca i captura, aspecte sobre el qual no es pronuncia la Fiscalia en el seu recurs. Per oposar-se al tancament d'aquesta causa, el fiscal invoca l'atestat policial sobre la detenció de Puigdemont en el qual s'indica que l'expresident «tenia coneixement de l'esmentada ordre (de detenció), després d'aportar algunes dades pròpies».

Segons l'atestat, «l'esmentada reactivació va tenir lloc quan era a Hèlsinki, país al qual s'havia desplaçat el dia 22 de març, procedent de Suïssa. L'OEDE va ser reactivada l'endemà, divendres 23 de març i la tarda d'aquell mateix dia (Puigdemont) va abandonar Hèlsinki». A això hi afegeix el recurs la declaració que van prestar els mossos com a investigats el juny. Un, Carlos Pedro López, va afirmar que en tenir «diversos dies de permís», el 23 de març -la detenció es va fer dos dies després- «se'ls va demanar si podien recollir el president pel tema de l'euroordre». Va explicar que «van pujar a recollir-lo per presentar-lo als jutges» i que el «van recollir a Suècia». L'altre, Xabier Goicoechea, va relatar que el 19 de març es va desplaçar a Waterloo, on hi ha la residència de Puigdemont, «aprofitant un permís que tenia». Sense especificar qui, ja que, com el seu company va declarar només a preguntes del seu lletrat, va relatar que se'ls va demanar «si podien fer de xofer» de l'expresident per traslladar-lo a l'aeroport el 22 de març. «El 23 se'ls demana si poden anar a buscar el senyor Puigdemont, ja que el seu advocat s'ha posat en contacte amb ell perquè es presenti a la justícia belga» i amb aquest objectiu «van sortir de Brussel·les fins a Estocolm, on el van recollir», va dir aquest mosso.