PP, PSOE i Units Podem van comunicar ahir al Congrés la retirada formal dels seus candidats a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), fet que cancel·la el procés de renovació. L'acord per a la renovació del CGPJ va quedar en suspens després que el president de la Sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, anunciés que renunciava a presidir el nou Consell, com havien pactat PP i PSOE. Els populars van donar per trencada la negociació i a última hora del dimarts van retirar la seva signatura dels candidats que havien de votar-se aquest dijous al ple del Congrés. De moment es mantenia la previsió d'examinar ahir dos juristes que no van poder comparèixer divendres passat, però un d'ells, l'xdiputat José Miguel Castillo Calvín , ja va anunciar que no acudiria a la cita.

En iniciar-se la Comissió Consultiva de Nomenaments, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va anunciar que els grups proponents havien retirat totes les candidatures, per la qual cosa la Cambra no podia dictaminar la idoneïtat de cap d'ells, la qual cosa comportarà anul·lar la votació prevista en el ple.

Després de cancel·lar-se aquest tràmit, la diputada del PSOE Adriana Lastra va agrair el seu compromís als candidats per a quota de juristes que van comparèixer divendres passat i els nomenaments de les quals ja no es portaran al ple d'avui, i els va demanar perdó «pel lamentable espectacle que ha donat el Partit Popular», que ha estat el que ha trencat l'acord i ha impedit la renovació del Consell.

Lastra va aprofitar per demanar la dimissió del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó -el missatge de WhatsApp del qual va precipitar la renúncia del magistrat del Suprem Manuel Marchena i la ruptura de l'acord- perquè el Senat recuperi «la dignitat que va perdre per culpa seva».

Per la seva banda, el diputat del PP Carlos Rojas culpa de la ruptura del pacte la «deslleialtat» del PSOE, al qual acusa de «filtrar noms i de corrompre la negociació», que pretenia «enfortir la Justícia i l'estat de dret». Rojas va assenyalar, per la seva banda, que qui hauria de dimitir és la ministra de Justícia, Dolores Delgado, «que està doblement reprovada i ha estat filtrant totes les negociacions».

Gloria Elizo, d'Units Podem, va justificar la retirada dels seus candidats i va explicar que tot el procés fins arribar a l'actualitat ha estat «veritablement humiliant en termes institucionals», per la qual cosa des d'aquesta formació seran molt crítics «amb el que passi i amb la contaminació del poder judicial». «Això no pot tornar a passar i estem molt preocupats per la deriva del grup parlamentari -en clara al·lusió, sense citar-lo, al PP- que vol reconvenir i controlar el poder pudicial pel davant i pel darrere». «El marge del Partit Popular es limita exclusivament a la impunitat judicial de les seves causes», va afegir.

El diputat de Ciutadans Ignacio Prendes va dir que el missatge de WhatsApp del portaveu popular al Senat, Ignacio Cosidó, ha revelat «amb tota cruesa» com han estat aquests pactes entre PP i PSOE durant tants anys per repartir-se les butaques del Consell, la qual cosa ha deixat la Justícia «als peus dels cavalls». «Ara cal passar pàgina», va dir Prendes, que sol·licita als dos partits «reflexió, que canviïn». «Hi ha la llei que Cs va presentar el juliol, que cerca precisament reforçar aquest pilar de la independència del poder judicial tan necessari i que planteja que els dotze vocals, conforme a l'esperit que marca la Constitució, siguin triats pels jutges i magistrats», va afegir.