El secretari general del Parlament, Xavier Muro, va declarar el 3 d'octubre, en una reunió de la mesa de la cambra catalana, que Oriol Junqueras i Raül Romeva «ja estan suspesos» com a diputats d'ERC, encara que se'ls permet delegar el seu vot en el president del seu grup parlamentari, Sergi Sabrià. Així consta en l'acta de la reunió, a la qual ha tingut accés Efe, celebrada en ple pols entre JxCat i ERC per la substitució temporal dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem.

Fonts d'ERC consultades per Efe han discrepat del criteri de Muro, ja que entenen que Junqueras i Romeva «no estan suspesos», i es remeten a la resolució votada pel ple del Parlament en la qual les suspensions dictades pel Suprem no van ser assumides.

En concret, el 2 d'octubre, la vigília d'aquesta reunió de la mesa, el ple va acordar per majoria rebutjar la suspensió de sis diputats processats -Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat), Oriol Junqueras i Raül Romeva (ERC)-, però, a la vegada, va avalar que poguessin delegar les seves funcions en un altre membre del seu grup, solució ja apuntada pel jutge Pablo Llarena.

Junqueras i Romeva van tardar només unes hores a enviar un escrit a la mesa per designar Sabrià perquè, d'ara endavant, exercís els seus drets parlamentaris, però en canvi els quatre diputats de JxCat processats es van negar a remetre el mateix escrit en considerar que el ple havia rebutjat les suspensions i per tant no calia que designessin ningú per continuar delegant el seu vot.

Mentre ERC considerava que Junqueras i Romeva havien aconseguit esquivar formalment les suspensions del Suprem i al mateix temps havien trobat una fórmula per mantenir el vot delegat, JxCat difonia en les xarxes socials uns cartells en els quals celebrava que Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull, en negar-se a designar un substitut, no estaven «ni suspesos ni substituïts».

Aquest duel d'interpretacions es va traslladar a la reunió que va celebrar la mesa el 3 d'octubre a les 16.30 hores, en la qual el president del Parlament, Roger Torrent, va anunciar que prenia nota de les comunicacions de Junqueras i Romeva per designar Sabrià.

Llavors, segons consta en acta, el vicepresident segon de la cambra, José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans, va remarcar que la mesa no podia «reconèixer la validesa» d'aquestes comunicacions, en tractar-se d'un «intent d'eludir eventuals responsabilitats», i va reclamar sotmetre a votació l'admissió dels escrits.

Torrent va al·legar que els diputats Junqueras i Romeva s'estaven «acollint a una facultat prevista» en la resolució aprovada pel ple el 2 d'octubre, que els permetia «designar un altre diputat del seu grup per exercir els seus drets parlamentaris». En aquell moment va intervenir en el debat el secretari general del Parlament, que va aclarir que no era «necessari» un acord de la mesa per admetre les comunicacions de Junqueras i Romeva. Des del seu criteri jurídic, Xavier Muro va fer constar que les comunicacions a la mesa havien «d'incardinar-se en el compliment de l'acte del Tribunal Suprem», que ja preveia aquesta «possibilitat». I va subratllar que «en cap cas» es tractava de l'«exercici de cap dret perquè aquests ja s'han exhaurit en la mesura en què els diputats ja estan suspesos», assenyala l'acta, en la qual Muro no fa referència als quatre diputats de JxCat que va suspendre el Suprem, perquè se centra en els dos d 'ERC que sí que van enviar a la mesa la comunicació requerida per delegar el vot.

El desacord de JxCat

Davant la constatació feta pel secretari general, va intervenir el vicepresident primer, Josep Costa, de JxCat, per «manifestar el seu desacord» amb allò afirmat per Muro i recalcar que els diputats processats «no estan suspesos perquè així ho va acordar el ple».

De la seva banda, el secretari segon de la mesa, el socialista David Pérez, es va mostrar «favorable» a les explicacions donades pel president Torrent i va donar lectura a un escrit amb el seu posicionament.

Pérez no va posar en qüestió les comunicacions enviades per Junqueras i Romeva, però sí que va advertir que els quatre diputats de JxCat «no poden exercir» els seus drets parlamentaris «fins que no presentin un escrit en el mateix sentit» que el remès pels «diputats suspesos» del grup parlamentari d'ERC. Finalment, JxCat i ERC no van aconseguir arribar a un acord per resoldre aquesta situació, cosa que ha portat els grups independentistes a perdre la seva majoria a l'hemicicle.