El líder del PSC, Miquel Iceta, va assegurar ahir que difícilment hi podrà haver una «negociació a fons» entre el Govern espanyol i la Generalitat fins que no hi hagi una sentència del judici del «procés» i, a més, un acord a Catalunya per a una proposta que sumi el suport de dos terços del Parlament.

En una entrevista a Efe, Iceta va considerar ahir que aquests dos factors, el «parèntesi» que suposa el judici del procés independentista i la falta d'una proposta de consens a Catalunya, compliquen una negociació profunda entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, fet que no exclou, segons la seva opinió, que sí que es pugui avançar en «acords concrets» que puguin començar a canalitzar-se, per exemple, en la reunió entre els dos executius prevista per a aquest mes.

El dirigent socialista va reconèixer que el judici, d'«alguna manera, situa una espècie de parèntesi, perquè, encara que són vies absolutament diferents, la de la política i la justícia, és obvi que una interfereix sobre l'altra i determinades negociacions més de fons no es poden establir en aquest moment», va argumentar.

«No ens hem d'enganyar: fins que no hi hagi sentència en el judici i fins que el moviment independentista no hagi articulat quina és la seva proposta després d'aquesta sentència, difícilment podrem avançar en una negociació política de fons», va incidir.

Però més important que la celebració del judici és, per a Iceta, el fet que a Catalunya «no hi ha acord suficient sobre quin és el camí per avançar», per la qual cosa «sense que hi hagi aquest acord a Catalunya, difícilment es tindrà força suficient per negociar amb l'Estat».

Iceta va recordar que en aquest moment no hi ha cap proposta que uneixi un suport de dos terços del Parlament, que és la majoria mínima que es requereix per a una reforma estatutària o del sistema institucional català. «Primer hem de fer els deures a casa, abans d'intentar una negociació a fons sobre una qüestió que encara és molt controvertida a Catalunya», va insistir.

Això no obstant, Iceta va matisar que «seria absurd dir que fins que no passi el judici no podem fer res», motiu pel qual va considerar positiu que els dos executius «hagin decidit mantenir la seva relació oberta i hagin quedat per fer noves reunions», com la que es portarà a terme aquest mes de gener. Una trobada en què va considerar que es podria «avançar» en aspectes com ara inversions, prioritats pressupostàries, col·laboració en polítiques públiques o la retirada de recursos a les lleis catalanes suspeses pel Tribunal Constitucional.

Precisament sobre aquest últim punt i davant la possibilitat que la Generalitat pogués aprovar al Parlament una llei «òmnibus» per tornar a tramitar totes aquestes lleis suspeses, sense esperar a la negociació amb el Govern, Iceta va advertir que «si es reiteren els mateixos plantejaments, podem caure en el mateix error i en el mateix bloqueig».

El líder socialista català Iceta va recordar al Govern de la Generalitat que la Moncloa ja ha retirat dos recursos després de reunions entre els dos executius i que aquesta és la «via correcta», ja que l'«única solució és quan es dialoga, negocia i pacta» i s'evita, d'aquesta manera, que acabi sent «un arbitratge extern a la política el que decideixi», en al·lusió al Tribunal Constitucional.