La menor que va matar la seva mare dimecres a Banyoles (Pla de l'Estany) ha declarat que només volia "donar-li un escarment" i en abandonar la casa familiar creia que només l'havia ferit, segons ha explicat l'advocat d'ofici que la defensa, Josep Costa. La magistrada del Jutjat de Menors de Girona ha acordat l'internament tancat i terapèutic de la jove, de 17 anys, en un centre de menors durant sis mesos, prorrogables per tres més, en el cas que no s'hagués celebrat el judici de la menor.

La jove, que havia estat adoptada a Rússia, va confessar aquest dijous que havia matat la seva mare, que va morir a causa de ferides d'arma blanca, una d'elles al coll, al domicili familiar de Banyoles. Després del crim, la jove va marxar de la casa i se'n va anar a la perruqueria i a l'institut on estudia, fins a la seva detenció en un habitatge familiar de Castell Platja-d'Aro.

El lletrat ha explicat que la jove ha declarat que "volia donar un escarment a la seva mare, però no va saber que l'havia matada fins que li ho van dir els Mossos d'Esquadraquan la van detenir a Platja d'Aro". La jove, que ha declarat durant més de dues hores, "ho ha explicat tot amb molt detall", segons el seu advocat.

"Ella només volia donar-li un escarment, fer-li una petita ferida, va tancar la porta de l'habitació, i quan se'n va anar tenia por que la seva mare la fes buscar per la policia i la fes tornar a casa, i ella no volia", ha detallat el lletrat.

Una mala relació amb la mare

Josep Costa ha explicat que la relació entre la mare i la filla era dolenta des que es van separar els seus pares fa dos o tres anys, a la qual cosa se sumen els problemes psicològics de la jove.

Mare i filla, segons aquesta versió, van tenir una discussió molt forta i la menor es va aixecar amb mals de cap i "obsessionada", i va anar a buscar la seva mare. "Va entrar i estava tot fosc, va agafar el ganivet i li va clavar una sola vegada i ni la va veure, va sortir sense veure què hi havia a l'habitació, va obrir el llum del passadís, va veure una mica de sang, va tancar la porta espantada i se'n va anar", ha detallat l'advocat.

A la perruqueria i a l'institut després del crim

La menor, segons el seu advocat, va marxar per evitar que la seva mare li reprotxés haver-la ferit i se'n va anar a la perruqueria a tenyir-se el cabell de negre en senyal de rebel·lia, perquè la seva mare sempre li deia que "estava molt guapa sent rossa" i volia demostrar-li que era ella qui manava.

A continuació, se'n va anar a l'institut, on va assistir a la penúltima classe del dia, va explicar als seus companys que s'havia enfadat amb la seva mare i, en veure que tenia les claus de l'apartament familiar, va marxar allà, segons ha declarat, sempre per evitar la reprimenda de la seva mare. Quan els Mossos d'Esquadra la van detenir, la jove va pensar que era la seva mare que els enviava i quan li van dir que havia mort, "llavors es va enfonsar", ha assegurat el seu advocat.

La noia, que compleix la majoria d'edat l'11 de juny, primer estarà tres setmanes al Centre d'Educatiu de Justícia Can Llupià, a Barcelona, i després ingressarà en la Unitat Terapèutica de Justícia Juvenil Els Til·lers de Mollet del Vallès.

La defensa ha anunciat que demanarà una avaluació psicològica de la jove, que havia estat internada i que tenia "un principi d'esquizofrènia i de trastorn bipolar", per la qual cosa s'estava medicant. "El pare no ha volgut saber res d'ella", ha assegurat l'advocat d'ofici, per la qual cosa en la reconstrucció del crim va haver de ser assistida pel Ministeri Fiscal, ja que en ser menor havia de ser present un tutor legal.

L'altre fill va trobar el cadàver

Els investigadors sospiten que el crim va tenir lloc a dos quarts de deu del matí del 9 de gener perquè alguns veïns van sentir crits a aquesta hora. Tot i això, el cos de la dona el va descobrir a les nou del vespre l'altre fill de la víctima quan va anar, com cada dimecres, a sopar a casa de la seva mare.

La víctima tenia múltiples ganivetades al cos però, segons ha conclòs l'autòpsia, va morir degollada. La dona va aparèixer, sense roba i als peus del seu llit. Allà mateix hi havia un ganivet de cuina i tot apunta que seria l'arma del crim perquè les ferides de la víctima són compatibles. També hi havia una nota manuscrita per la menor on reconeixia implícitament el crim i anunciava que s'anava a suïcidar. Indicava dos possibles llocs: Mas Clarà o Sant Martirià. A més, advertia a qui trobés la nota que potser quan la localitzessin ja seria "tard". Els investigadors sospiten que tant la nota com el tint de cabell eren maniobres per despistar i evitar que la descobrissin. La defensa, en canvi, exposa que va decidir canviar-se el color del cabell per "revelar-se" contra la seva mare.