El president d'ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i l'exconseller i diputat del Parlament Raül Romeva demanaran la seva absolució al Tribunal Suprem (TS) en l'escrit de defensa que presentaran aquest dimarts, han informat a Europa Press fonts coneixedores.

Segons publiquen diversos mitjans, en els escrits que signarà el lletrat Andreu Van den Eynde argumentaran que "hi ha una causa general contra l'independentisme català, mantinguda en secret i blindada davant del legítim exercici de drets processals dels investigats".

Al·legaran també que "la presumpció d'innocència ha estat destruïda a través d'una campanya de criminalització dels investigats", i afirmaran que el procés judicial ha estat contaminat per múltiples aspectes amb un clar biaix ideològic que no ha protegit els drets fonamentals.

Junqueras i Romeva també defensaran "que la violència de la qual parla la Fiscalia és un invenció", i asseguraran que tots dos són, abans que independentistes, demòcrates i pacifistes que sempre rebutgen qualsevol tipus de violència.

"El 'junquerisme' és la definició d'un projecte polític pacífic i integrador", al·legaran de l'exvicepresident, mentre que sobre Romeva s'afirmarà que ha dedicat tota la seva vida a la cultura de la pau i que és un militant de la no-violència.

Junqueras i l'exconseller exposaran que el dret d'autodeterminació es concep actualment com un element "vinculat a la preservació de la pau i la resolució dels conflictes" i no tant en el concepte de descolonització, cosa que forma part del passat.

Referèndum i negociació

L'escrit també inclourà que "votar en un referèndum no és cap delicte" i defensarà que l'actual Constitució Espanyola, si s'interpreta des d'una concepció moderna del constitucionalisme, no prohibeix ni limita el dret d'autodeterminació.

També es reivindicarà una via dialogada per afrontar la situació de Catalunya: "Els pobles tenen dret a disposar de solucions polítiques a les seves legítimes demandes si són pacífiques, tenen suport popular significatiu i són persistents en el temps".