Els líders independentistes presos que seran jutjats pel Tribunal Suprem acusats de delictes de rebel·lió, sedició i malversació per l'1-O, seran traslladats cap a Madrid aquest divendres, segons ha comunicat el secretari general d'Institucions Penitenciaries a la sala segona del Suprem a través d'una diligència d'ordenació. La data de l'inici del judici no s'ha donat a conèixer encara.

Inicialment era previst que el trasllat s'iniciés aquest dimarts, 29 de gener, però per motius de seguretat es va posposar. Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart partiran de Lledoners; Dolors Bassa de Puig de les Basses i Carme Forcadell de Mas d'Enric, cap a Brians, centre gestionat pels Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia de la Generalitat i d'on passaran a ser custodiats pel Ministeri de l'Interior. A partir d'aleshores, serà la Guàrdia Civil qui s'encarregarà de traslladar-los a tots 9 fins als centres penitenciaris madrilenys de Soto del Real (els homes) i Alcalá Meco (les dones).

La data del trasllat arriba un dia després que el Tribunal Suprem hagi tornat a denegar la llibertat o les mesures alternatives que van sol·licitar els nou processats pel delicte de rebel·lió en la causa pel procés independentista als seus escrits de defensa en considerar que el risc de fugida s'ha intensificat. A més, els magistrats de la Sala Penal han rebutjat equiparar aquest cas amb el del dissident polític turc Selahattin Demirtas, emparat pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

L'ANC crida a acompanyar els presos amb estelades i pancartes

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha difós un missatge a través de les xarxes socials en què crida a acompanyar els presos amb estelades i pancartes per transmetre'ls "escalf i força" divendres, quan siguin traslladats a Madrid per afrontar el judici de l'1-O. Donen per fet que el trasllat serà al matí, i conviden a acompanyar-los "a diversos punts del recorregut" amb distintius independentistes.

Si es compleix la primera premissa, a la tarda criden a fer concentracions per denunciar que l'autodeterminació "és un dret, no un delicte", tant a Barcelona, a Jardinets de Gràcia, com a les capitals de comarca. L'endemà, preveuen una concentració a la plaça de Sant Jaume de la capital catalana per dir al Govern i al Parlament que "ells poden revertir aquesta situació".