El ministeri d'Exteriors -a través de l'entitat Espanya Global- va llançar un vídeo titulat The real Spain amb l'objectiu de reforçar la imatge democràtica de l'Estat a les portes del judici de l'1-O. Forma part de la campanya orquestrada pel Govern espanyol per contrarestar el posicionament dels independentistes que critiquen la manca de garanties del procés judicial al Tribunal Suprem. Personalitats com el cuiner José Andrés (resident als EUA), l'empresària del Santander Ana Botín i la directora de cinema Isabel Coixet participen en el vídeo.

El Govern espanyol defensa que Freedom House elabora una llista de països entre «lliures i no lliures» i que Espanya obté una puntuació de 94 sobre 100 en l'índex de països lliures.

El Govern va emetre un vídeo similar amb motiu dels 40 anys de la constitució i ara ha publicat una segona entrega. Amb el títol The real Spain, diverses personalitats reconegudes destaquen el «progrés» de la democràcia espanyola i el grau de llibertat. «Espanya és inclusió i diversitat, progrés», defensa el cuiner José Andrés. «Segons l'OCDE, Espanya està al nivell dels països més oberts i desenvolupats del món», apunta José Angel Gurría, secretari general d'OCDE.