El ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, va afirmar ahir al Senat que si els intents de diàleg del Govern espa-nyol amb els independentistes no donen resultat, o «si el progrés es fa dependre de condicions impossibles», «aleshores caldrà suspendre la teràpia de l'ibuprofèn». Això sí, va deixar clar que aquest moment no ha arribat encara.

Entre aquestes «condicions impossibles» va esmentar el reconeixement de l'«anomenat dret a l'autodeterminació, que és un supòsit i inexistent reconeixement del dret a la secessió», malgrat estar reconegut a la declaració dels drets humans de l'ONU, o la posada en llibertat dels «ciutadans que estan en presó preventiva per ordre judicial en un país que es valora tenir separació de poders», llavors caldrà «suspendre la teràpia de l'ibuprofèn». «Hi ha algunes persones que són immunes a algunes medicines i potser ens trobem davant d'un cas d'immunitat a l'ibuprofèn», va dir.

En resposta a una pregunta de la popular Luisa Fernanda Rudi al ple del Senat, el ministre va explicar la seva metàfora de «política de l'ibuprofèn» a Catalunya com un intent de «desinflamar» i «rebaixar la tensió» per dialogar. Si fa uns quants mesos Borrell va dir que aquesta política semblava no estar donant resultats, ahir va assenyalar que és possible que, en política, «l'ibuprofèn no tingui efectes tan ràpids com els té sobre el cos humà».

«Aquest diàleg no ha donat de moment els resultats esperats i arribarà potser un moment en què donem per acabat l'intent, però encara no ha arribat aquest moment», va argumentar Borrell.

Així, va deixar clar que l'Executiu central seguirà intentant el diàleg per brindar solucions «en el marc de la Constitució», com ha dit el president del Govern «moltes vegades». «Aquest Govern del qual formo part no farà cap concessió fora del marc de la Constitució, d'això en poden estar segurs vostès i tots els espanyols», va dir.