Els grups parlamentaris andalusos van tancar ahir un acord per al repartiment de la composició de les diferents meses de les comissions parlamentàries per a la XI Legislatura, de manera que el PP-A ostentarà la Presidència de cinc, mentre que el PSOE-a i Ciutadans (Cs) estaran al capdavant de quatre cadascun, Adelante Andalucía de dues i Vox, que només serà al capdavant d'una, es farà càrrec de la Presidència d'una d'elles, concretament, la de Cultura i Patrimoni, que té les competències sobre Memòria Històrica.

El PSOE andalús considera una «autèntica provocació» que Vox presideixi aquesta comissió. Així ho van expressar a Twitter diversos parlamentaris i dirigents socialistes. I més quan aquest partit havia expressat públicament que considera prioritària la derogació de la Llei aprovada sense vots en contra en la legislatura anterior. «PP i Cs permeten que un partit que no creu en l'autonomia i nega la Memòria Històrica presideixi aquesta comissió. Una vergonya, una altra més, del tripartit de dreta i extrema dreta», va criticar el parlamentari per Huelva i exconseller de Medi Ambient, José Fiscal.

Adelante Andalucía va expressar també la seva «indignació» davant del fet que Vox, un partit d'«extrema dreta», presideixi la comissió, quan aquesta formació és contrària a les polítiques de «veritat, justícia i reparació per a les víctimes del franquisme que hem defensat i seguirem defensant», segons va denunciar ahir el grup d'Adelante Andalucía en un comunicat.