La vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, va revelar ahir que les forces independentistes van rebutjar les propostes de l'Executiu i que segueixen exigint un referèndum d'autodeterminació «contrari al marc constitucional», i va admetre que el diàleg s'ha encallat.

En la roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres, Calvo no va donar per trencat, això no obstant, el diàleg a Catalunya, malgrat que els partits independentistes van rebutjar aquest marc de diàleg que proposa l'Executiu espanyol.

Una proposta que és «raonable», segons va assegurar Calvo, que preveu dissenyar abans de finalitzar aquest mes de febrer una taula de partits amb dos representants per cada formació política, amb capacitat de decisió en els àmbits estatal i català i coordinats per un relator que ajudi a «crear les condicions idònies» perquè hi hagi diàleg. Calvo va posar un ultimàtum al Govern català, que ara haurà de decidir si manté el seu no als pressupostos, als quals ERC i PDeCAT han presentat sengles esmenes.

«Diàleg i llei»

Malgrat el rebuig de les forces sobiranistes a aquesta proposta, la vicepresidenta va assegurar que el Govern central no pensa desentendre-se'n, encara que la seva oferta s'hagi encallat, però va ser contundent en afirmar que l'Executiu «mai» acceptarà un referèndum d'autodeterminació (tal com també va subratllar el president del Govern, Pedro Sánchez) ni res que suposi trencar el marc constitucional. «Diàleg i llei», va subratllar.

Segons va assegurar Calvo, la Generalitat va rebutjar la fórmula amb la qual l'Executiu proposava «canalitzar» el diàleg per trobar una solució política al conflicte català, ja que no accepten que es desenvolupi en els «termes estrictes» que permeten les possibilitats legals.

També va recordar la «lleialtat absoluta» amb què el PSOE s'ha comportat sempre, tant ara com quan estava a l'oposició amb el Govern del Partit Popular; un comportament que va contraposar al que estan mantenint en aquest moment els dirigents del Partit Popular i Cs, que han convocat per a diumenge una manifestació a Madrid (vegeu desglossat d'aquesta pàgina) per rebutjar el diàleg de l'executiu i partits espanyols amb el Govern de la Generalitat, i per exigir la convocatòria immediata d'eleccions per tal d'expulsar Pedro Sánchez de la Moncloa.

«Les dretes no ajuden al diàleg, sinó que agiten la situació» per interessos electorals, va lamentar, i va recordar que el PSOE ha obert tots els ponts possibles tant al Congrés dels Diputats, amb la comissió sobre el model territorial, en la qual no van voler participar PP i Cs, com amb la comissió bilateral i la taula de partits al Parlament català, en la qual tampoc han volgut estar PP ni Cs ni la CUP.

Els Pressupostos Generals de l'Estat del 2019 estan actualment més a prop de la seva caiguda després que hagin rebut un total de sis esmenes a la totalitat i la suspensió de les converses amb l'independentisme: «Sense pressupostos, la legislatura s'escurça», va dir Calvo.

Per la seva banda, la Generalitat va acusar ahir l'Executiu de Pedro Sánchez d'haver «trencat» el diàleg i haver abandonat la negociació sobre una nova taula de partits per parlar del «conflicte polític» a Catalunya, en haver cedit per «falta de coratge i de valentia» davant la «dreta i ultradreta».

Així van respondre en roda de premsa el vicepresident del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi. Des del Palau de la Generalitat, Artadi va lamentar que el Govern socialista «hagi decidit abandonar el diàleg» amb la Generalitat i hagi «cedit davant els qui estan en contra de la democràcia».

La consellera també va recordar que des de la seva arribada a la Moncloa Sánchez ha apostat per una «resposta política al problema polític» a Catalunya, però a l'hora de concretar els mecanismes d'aquell diàleg «està fallant, li està faltant coratge», va sentenciar.