El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar ahir a les portes de Soto del Real, després de completar les reunions amb els presos a Madrid, que el judici de l'1-O que comença el pròxim dimarts és «una farsa» i va demanar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que tingui «coratge» i «valentia» per reprendre el diàleg i obrir espais per a la resolució política del conflicte.

En declaracions als mitjans, Torra va assegurar que el Govern està «cargolat» a la mesa del diàleg i va insistir en la necessitat de parlar del dret d'autodeterminació. «Necessitem concreció i calendari, nosaltres també assumim riscos», va sentenciar.

Per la seva part, el conseller d'Economia i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va tornar a assegurar que l'executiu català es manté «assegut» a la taula de negociació després que «el govern de l'Estat hi hagi tancat la porta». «Davant l'amenaça i la por, s'hi ha de posar més valentia, mai passos enrere, davant qui considera alta traïció pensar que un dia hi hauria les condicions per a una taula de diàleg no es poden fer passos enrere sinó endavant», va insistir en l'acte de presentació de la candidatura d'ERC amb EH-Bildu i BNG, a Barcelona, i amb la mirada posada a la manifestació d'avui a Madrid.

«No ens espanta Vox, ni el PP ni Cs», va afegir Aragonès, tot recordat que el partit d'ultradreta és acusació «al costat de la fiscalia i l'advocacia de l'Estat» al judici al Suprem contra l'1-O. Aragonès va advertir, però, que aquesta aposta pel diàleg no ha d'implicar «com a condició» que l'independentisme renunciï al seu projecte. «No hem vingut a renunciar», va concloure el número 3 d'ERC.

Els comuns, a favor del diàleg

La portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín, va considerar ahir que seria una «pèssima notícia» que comencés el judici de l'1-O sense una taula de negociació entre Catalunya i Espanya.

En declaracions als mitjans en el marc de les jornades Pobles i ciutats feministes i diverses, Martín va recordar al president espanyol Pedro Sánchez que això «només beneficiaria la dreta reaccionària que el que vol és continuar confrontant». «No es poden repetir errors que dinamitin aquells ponts que després permeten trobar les solucions polítiques», va afegir Martín. Per la portaveu dels comuns, la manifestació convocada avui a Madrid «només vol confrontar, afegir tensió i dificultar que el diàleg prosperi». «L'últim que vol és que hi hagi un acord», va concloure la portaveu dels comuns.

Finalment, la diputada de Cs Lorena Roldán va acusar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'haver creuat «línies vermelles» acceptant una taula de diàleg amb els independentistes «al marge de les institucions», on, afirma Roldán, que l'independentisme «no té la majoria que els agradaria tenir».

«Fa anys que alguns lluitem en contra dels abusos del nacionalisme perquè ara comprin les tesis del separatisme», va etzibar al cap de l'executiu espanyol, i li va reclamar «no confondre Catalunya amb el separatisme». Segons Cs, el govern de Sánchez no té «rumb» i manté una legislatura que està «esgotada».