«Ens trobem a les portes d'un judici en el qual, a la bancada dels acusats, hi seurem 12 persones, encara que el que realment serà jutjat serà la mateixa democràcia». Això és el que va afirmar el president d'ERC i cap de llista de la candidatura Ara repúbliques a les eleccions europees, Oriol Junqueras, en una carta que va llegir ahir la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, en l'acte de presentació a Barcelona de la coalició d'Esquerra amb EH-Bildu i BNG.

A la carta, tres dies abans que arrenqui la vista al Tribunal Suprem per l'1-O, Junqueras afirma ser «plenament conscient de què representa» aquesta afirmació. I per això adverteix que «per molta persecució judicial, violència policial o repressió política que apliquin contra la legítima dissidència, el projecte republicà no defallirà».

A la carta, Junqueras assegura que els republicans mantindran el seu projecte per «responsabilitat històrica, per compromís ètic amb els ciutadans» i per haver-se conjurat per ser «el refugi d'un model inclusiu de societat que, avui dia, està amenaçat».

En aquest context, Junqueras va apel·lar als «demòcrates» per tal que de cara a les eleccions del maig «s'alcin en defensa de la solidaritat, la tolerància, la democràcia i els drets fonamentals».