El cardenal arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, va condemnar ahir els abusos a menors comesos per religiosos i va demanar «assumir i netejar tot el que calgui». En declaracions a TVE i TV3 a l'entrada de la reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense, que fins avui reuneix tots els bisbes de Catalunya a Tiana, Omella va fer una crida a l'Església a «ser valenta» en els abusos comesos pels seus membres.

«El que està mal fet, està mal fet, i punt, sigui on sigui. Hem d'assumir i netejar tot el que calgui. Hem de ser valents», va sentenciar Omella, que va arribar a la reunió acompanyat pels seus dos bisbes auxiliars, Sergi Gordo i Antoni Vadell. També a l'entrada de la reunió de bisbes, el prelat de Vic, Romà Casanovas, va reconèixer que els abusos a menors «són un tema que ens impacta a tots», mentre que el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, va qualificar els abusos de «molt lamentables» i va assegurar que comparteix el sofriment «de la gent, de les comunitats i, per descomptat, de les víctimes».

Els bisbes catalans tenen previst abordar aquesta setmana els casos d'abusos sexuals a menors per part de religiosos que s'han fet públics aquestes últimes setmanes. Segons van confirmar a l'ACN fonts eclesiàstiques, els bisbes es van reunir ahir i ho tornaran a fer avui a Tiana en una trobada de caràcter ordinari on acostumen a tractar temes d'actualitat que afectin l'església. Així, la previsió és que en aquesta reunió abordin els casos apareguts durant els últims dies, entre els quals hi ha el d'un monjo de Montserrat o mossens de l'arquebisbat de Tarragona o també del Bisbat de Girona.

L'Església catalana viu aquests dies un calvari per l'aparició pública d'un reguitzell de víctimes d'abusos per part de religiosos des dels anys 70, uns pecats que l'han «compungit i avergonyit».