El president del Govern espa-nyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir la convocatòria d'eleccions generals el 28 d'abril, passada la Setmana Santa. Ho va fer després de presidir un Consell de Ministres extraordinari on va anunciar la decisió als membres del seu Govern i els va agrair la tasca d'aquests vuit mesos i mig, en el que ha estat la legislatura més breu de la democràcia. El president espanyol va comunicar la data al rei Felip VI, i el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicarà el decret de dissolució de les Corts 54 dies abans, el 5 de març. La campanya electoral començarà el 12 d'abril.

Sánchez va atribuir la decisió al «bloqueig» de les forces de la dreta a les seves lleis al Congrés dels Diputats i a la caiguda d'uns «pressupostos socials» a mans del PP, Cs, i també de les forces independentistes. Segons el president espanyol, ara és la societat qui ha de decidir si fa «passos enrere» o «avança», i si vol un país «on només hi caben» els de la plaça de Colón o bé «hi cabem tots». Per això va fer una crida a la «mobilització» de la societat espanyola perquè revalidi a les urnes un govern progressista.

Sánchez va donar per tancada aquesta etapa i va assegurar que després del 'no' del Congrés als seus pressupostos no pot governar amb els comptes de Mariano Rajoy i cal «donar la veu als ciutadans». «Espanya ha de continuar avançant i progressant des de la tolerància i el respecte», i «excloent la política de la crispació», i des de la «cohesió territorial», va dir, però «sense pressupostos un no pot governar».

No hi ha hagut «pactes ocults»

Va atribuir també la decisió al «bloqueig» dels partits de la dreta, a qui va acusar d'haver plantejat un «debat absurd» sobre el seu diàleg amb Catalunya. En aquest sentit, va assegurar que els independentistes sempre han tingut clar quina era la posició del seu executiu i la seva negativa a pactar més enllà de la Constitució. Per això va retreure a les formacions de la dreta que no hagin actuat amb la «lleialtat» que ho va fer el PSOE durant el mandat de Rajoy. No hi ha hagut «pactes ocults», va sentenciar, i sí una aposta pel «diàleg» dins de la llei per resoldre el conflicte, perquè «els espanyols em paguen per resoldre els problemes, no per agreujar-los».

També va criticar que el PP i Cs plantegin ara un «155 permanent» que «perpetua» el conflicte a Catalunya, i va contraposar la seva estratègia per l'entesa dins del marc de la llei amb la de la «crispació i l'insult» de les forces de la dreta.

Malgrat que va centrar el pes de les seves crítiques en les formacions de la dreta, també va qüestionar la decisió de les forces independentistes de no donar suport als seus comptes. «Nosaltres sempre hem estat on hem estat, i la resta hauran d'explicar per què han hagut de tombar uns pressupostos que també eren un bon full de ruta social per a Catalunya», va sentenciar abans de posar en qüestió que no s'han pogut impulsar mesures socials «perquè no es parla d'autodeterminació». «Hem governat i altres hauran d'explicar per què no hi ha pogut haver una llei d'eutanàsia», va dir.

Apel·la a la «mobilització»

A preguntes dels periodistes, Sánchez no va voler parlar de la possibilitat de reeditar l'acord de la moció de censura amb els independentistes perquè primer cal deixar que «parlin les urnes». «L'important és anar amb humilitat i sentit comú a les urnes, i apel·lar a la mobilització, no només de l'esquerra, sinó de tota la ciutadania perquè ens hi estem jugant el futur del nostre país».

Respecte al procés judicial al Tribunal Suprem, que ha coincidit amb aquest final abrupte de la legislatura i que coincidirà també amb la campanya electoral, va afirmar que «l'important» és «reivindicar la democràcia», fet que implica «que la justícia va per un cantó i la política per un altre». Ara per ara, segons va apuntar, independentment de si coincideix o no amb el judici, la política ha de «superar el bloqueig» i cal «sortir al camp i explicar les raons».

«Treballarem fins a l'últim minut»

Sánchez també va assegurar que, malgrat la convocatòria electoral, el seu Govern treballarà «fins a l'últim minut de la legislatura». L'exemple, ahir, en què es va aprovar l'exhumació de les restes de Francisco Franco. En tot cas es va acomiadar dels periodistes amb un «espero que ens seguirem veient durant molt de temps».

Sánchez va assegurar que, malgrat la convocatòria electoral, hi ha passos adoptats pel seu executiu que no tenen marxa enrere. En aquest sentit va apuntar que, malgrat que no hi hagi pressupostos, vol «traslladar que la revaloració de les pensions, l'alça del salari mínim interprofessional i l'alça del salari dels treballadors públics estan garantits», perquè «aquest és el compromís del Govern d'Espanya i el complirem».