El president del Govern de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident de l'executiu, Pere Aragonès, explicaran els pressupostos de la Generalitat la setmana que ve al Parlament, sense que l'executiu hagi aprovat els comptes. Així ho va apuntar ahir el conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, en què va insistir a mantenir la «porta oberta» perquè el grup parlamentari de CatECP torni a la taula de negociació dels pressupostos d'aquest 2019.

Buch va reiterar que el Govern català es troba en la «fase de poder explicar els pressupostos», però no en l'escenari de la seva aprovació al Consell Executiu. Així, Torra i Aragonès mantenen l'aposta de no sotmetre els compte a la votació del Parlament fins que no en tingui garantits els suports per tal de poder-los aprovar. Tot i això, «les dades s'han de poder explicar», tal com va manifestar Buch, que es va negar a renunciar a l'aprovació d'uns comptes que són una «eina importantíssima i vital».

«Una cosa és l'explicació i l'altra l'aprovació», va repetir Buch, que va deslligar els pressupostos dels calendaris electorals dels propers mesos. «L'aprovació no és prevista per a la setmana que ve», va concloure el titular d'Interior.

Per la seva banda, la portaveu del grup PSC-Units al Parlament, Eva Granados, va demanar ahir al president de la Generalitat, Quim Torra, que convoqui eleccions catalanes de forma anticipada si no aconsegueix els suports necessaris per aprovar els pressupostos del Govern per a aquest exercici. «Esperem que siguin coherents i que, si no els aprova, convoquin eleccions, com ha fet el president Sánchez», va assegurar en roda de premsa la portaveu del grup socialista.

Granados va celebrar que Torra comparegui per parlar sobre els comptes catalans en el ple de la cambra que se celebrarà la setmana vinent i també va reclamar que la setmana després de comparèixer el Govern de la Generalitat aprovi els pressupostos i tot seguit els porti al Parlament.

La portaveu socialista va insistir que els pressupostos són la llei «més important que ha de confeccionar un govern», i per això considera necessari que Torra expliqui a la Cambra quin és el seu projecte i com pensa aprovar-los.

La portaveu socialista va criticar que els grups independentistes estan provocant una «paràlisi i el menyspreu» del Parlament, i va apuntar que aquest mes un total de dotze comissions s'han desconvocat o no han tingut prou quòrum perquè els membres de JxCat, ERC i la CUP no hi han assistit.

Va afirmar, també, que això està portant a «un descontrol, un descrèdit i un menyspreu per part dels grups de la majoria», i també va recriminar l'actitud de Ciutadans.

«També veiem l'actitud del principal grup de l'oposició amb discussions i cartellets que fan del Parlament un plató de televisió», va afegir la parlamentària socialista en la seva intervenció davant la premsa.