Segueix-nos a les xarxes socials:

El prior del Valle de los Caídos només exhumarà Franco per ordre judicial

Es nega a acatar el trasllat de les restes del dictador si només ho mana el Govern de Sánchez

El prior del Valle de los Caídos només exhumarà Franco per ordre judicialarxiu/euopa press

El prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, va assegurar que la comunitat benedictina del Valle de los Caídos acatarà la decisió de l'autoritat civil sobre l'exhumació de les restes de Francisco Franco, que «en aquest cas», segons indica, correspon als tribunals, i no al Govern espanyol.

«La comunitat benedictina respectarà la decisió de l'autoritat civil,que en aquest cas no és el poder executiu, sinó l'autoritat judicial, com va recordar el Tribunal Suprem, ja que hi ha el dret a recórrer i a sol·licitar la tutela judicial», va explicar Cantera en declaracions a Europa Press.

Així ho va manifestar després que dimecres es conegués que el secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, va remetre el dia 14 de febrer passat una carta a la vicepresidenta Carmen Calvo en què afirmava que «l'Església no s'oposa a l'exhumació de les restes mortals del general Franco si l'autoritat competent així ho disposa».

Sobre aquesta carta, el prior del Valle de los Caídos va puntualitzar que «és una interpretació parcial i molt particular del Govern i en la qual se cita només una part del text». Cantera va recordar que en un Estat de Dret «un particular o una institució tenen dret a veure empara davant el que legítimament poden considerar que vulnera els seus drets i fins i tot un dret fonamental».

En aquest cas, va precisar que «és el poder judicial qui decideix i sentencia, hi ha la possibilitat fins i tot d'esgotar tota la via de recursos judicials possibles». «Això és el propi d'un Estat de Dret», va concloure.

El Govern admet en l'acord que ordena l'exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos que necessita l'autorització de la comunitat benedictina que custodia la basílica per accedir al lloc de culte a executar el desenterrament o, si escau, el vistiplau de l'autoritat judicial competent, en aquest cas el Tribunal Suprem.

Els monjos benedictins del Valle de los Caídos són els gestors de la basílica i gaudeixen d'autonomia, i fins ara el prior, Santiago Cantera, s'ha negat a l'exhumació. Sobre ell només tenen autoritat l'abat de l'abadia de Solesmes, Philippe Dupont, i el Papa. Abans de l'última carta del secretari d'Estat vaticà, el gener, el director interí de l'Oficina de Premsa del Vaticà, Alessandro Gisotti, va assegurar que l'assumpte del trasllat de les restes del dictador «concerneix a la seva família, el Govern espanyol i l'Església local».

Gisotti es remetia al declarat anteriorment per la Santa Seu. El mes d'octubre passat, després de la reunió mantinguda entre la vicepresidenta del Govern i el secretari d'Estat, Pietro Parolin, el Vaticà va precisar en un comunicat que no s'oposa a l'exhumació de Francisco Franco «si així ho han decidit les autoritats competents». També va aclarir que en cap moment s'havien pronunciat sobre el lloc de la inhumació, davant la possibilitat que fos enterrat a la catedral de l'Almudena. Segons assenyalava el comunicat, Calvo havia manifestat la seva preocupació per la possible sepultura a la catedral de l'Almudena i el seu desig d'explorar altres alternatives, també a través del diàleg amb la família «i que el cardenal secretari d'Estat» li va semblar «oportuna aquesta solució».

Fonts pròximes a l'abat de Solesmes, superior del prior del Valle de los Caídos, van explicar a Europa Press que la qüestió del trasllat de les restes de Franco concerneix més a la família que a la comunitat beneditina.

Prem per veure més contingut per a tu