24 de febrer de 2019
24.02.2019
Regió7

Moren quatre persones en enfrontaments a la frontera entre Veneçuela i el Brasil

Diversos membres de la Guàrdia Nacional deserten i es mostren lleials a Guaidó, mentre que el líder opositor anuncia l'entrada d'un vehicle a través del pas per Brasil L'exèrcit intenta aturar els camions que arriben de Colòmbia amb gasos lacrimògens

23.02.2019 | 23:57
Partidaris de Juan Guaidó en enfrontaments en un punt de la frontera veneçolana

Quatre persones van morir i 24 més van resultar ferides ahir per trets a Santa Elena d'Uairén, a la frontera entre Veneçuela i Brasil, segons va informar l'ONG Fòrum Penal. «Hi ha 24 persones ferides i quatre han estat assassinades, van morir. La informació és que col·lectius disparen contra persones que són a la zona de la línia, a la frontera amb el Brasil», va explicar el director president de Fórum Penal, Alfredo Romero, al seu compte a Twitter.

Enfrontaments en punts fronterers i desercions van marcar la denominada jornada d'entrada de material humanitari a Veneçuela organitzada per l'autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó, per considerar il·legal el nou mandat presidencial de Nicolás Maduro. Guaidó va anunciar l'entrada del primer camió per la frontera amb Brasil i a partir d'aquí hi va haver un estira-i-arrossa a la frontera tant amb Brasil com amb Colòmbia, on hi havia el líder opositor Juan Guaidó, que hores abans havia creuat la frontera per assistir a un concert de suport a la seva causa.

A la frontera amb Colòmbia, la Guàrdia Nacional Bolivariana de Veneçuela va disparar perdigons i gas lacrimogen contra els simpatitzants de l'oposició concentrats del costat colombià de la frontera quan intentaven penetrar en territori veneçolà amb el camions.

Els opositors intentaven formar una cadena humana per traslladar l'ajuda humanitària enviada per Estats Units per a Veneçuela tot i la negativa de les autoritats a acceptar aquest carregament. Molts dels simpatitzants de l'oposició anaven encaputxats.

Al mateix temps, diferents militars abandonaven la disciplina de la Guàrdia Nacional i ho feien públic amb l'objectiu que s'hi anessin sumant més companys: «Sóc el major de l'Exèrcit Hugo Enrique Parra Martínez, perta-nyent a la promoció general de divisió Fernando Rodríguez del Toro. Reconec al nostre president, enginyer Juan Guaidó i estaré en lluita amb el poble veneçolà a cada marxa, amb el cor de la nostra pàtria i l'ajuda de Déu», va proclamar megàfon en mà després de creuar la frontera.

Parra se sumava així a quatre membres de la Guàrdia Nacional Bolivariana que havien creuat la frontera i als diputats opositors que intentaven coordinar l'entrada d'ajuda humanitària a Veneçuela tot i la negativa de les autoritats. Migració Colòmbia va confirmar les quatre desercions a través del Pont Internacional Simón Bolívar i que havien sol·licitat ajuda a les autoritats de Migració per evitar els cops de la multitud que havien patit.

Posteriorment van gravar un vídeo en què anunciaven desconèixer a Maduro i reconèixer a Guaidó. «Nosaltres avui desconeixem al president Nicolás Maduro Moro i reconeixem al nostre president interí, comandant en cap, Juan Guaidó. Nosaltres el que hem fet avui ho hem fet per la nostra família, pel poble veneçolà. Hem rebut la garantia del nostre president interí», va apuntar un dels tres.


Amnistia per als desertors

Efectivament, el líder opositor Guaidó va anunciar que concedirà l'amnistia a qualsevol militar veneçolà que deserti a través de la frontera amb Colòmbia.

Guaidó va anunciar que concedirà aquesta amnistia en virtut dels seus poders com a «president encarregat» de Veneçuela, el títol que ha assumit des del mes passat en conflicte directe amb el Govern de Maduro.

«En la meva condició de comandant en cap de la Força Armada Nacional, ateses les circumstàncies excepcionals que viu la República, deixo sense efecte la qualificació de traïdors a la pàtria, per als efectius militars que travessin la frontera», va fer saber al seu compte de Twitter. alguns militar es van arribar a reunir amb Guaidó i van quadrar-se davant seu.

Per contra, Guaidó va qualificar de traïdor «tot aquell que no estigui del costat del poble i que impedeixi l'entrada de l'ajuda humanitària». «Els que ens acompanyin a salvar la vida dels veneçolans són veritables patriotes», va concloure el president de l'opositora Assemblea Nacional. Per cert, una delegació del PP, encapçalada pel vicepresident primer del PP, Esteban González Pons, es va reunir amb Juan Guaidó a la frontera entre Colòmbia i Veneçuela per transmetre-seu suport al líder veneçolà.

Per contra, el primer vicepresident de l'oficialista Partit Socialista Unit de Veneçuela, Diosdado Cabello, va advertir que qualsevol soldat estranger que creui les fronteres de Veneçuela serà considerat invasor.

Cabello va destacar que la Força Armada Nacional Bolivariana «defensarà el territori patri i soldat que trepitgi terra veneçolana se'l considera invasor i serà tractat com a tal», tal com va informar l'Agència de Notícies oficial Veneçolana.

Així, va subratllar que els qui volen la guerra no aconseguiran l'objectiu. «Nosaltres sempre hem considerat la pau com a fonamental, però Colòmbia insisteix a provocar fets violents i no ho aconseguiran», va apuntar.

Mentrestant, a la capital, Caracas, milers de persones van sortir a manifestar-se, en suport al president Nicolás Maduro i per protestar contra l'intent de l'oposició d'introduir ajuda humanitària al país tot i la negativa de les autoritats. A la concentració hi van participar moviments socials, persones de la tercera edat, treballadors del sector públic, estudiants, dirigents populars i polítics.

El mateix Maduro va destacar que «avui # 23Feb el poble es mobilitza a Caracas i en totes les ciutats del país». «Anem totes i tots als carrers a defensar la nostra independència, amb consciència i alegria. No hi haurà guerra a la Pàtria de Bolívar i Chávez, aquí triomfarà la pau. Veneçuela es Respecta!», va apuntar a través del seu compte a Twitter. Maduro també va assegurar des de Caracas que està «més dur (fort) que mai». «Dur, de peu, governant la nostra pàtria, ara i per molts anys».

El ministre d'Afers Exteriors de Colòmbia, Carlos Holmes Trujillo, va anunciar la retirada del seu personal diplomàtic de Veneçuela després que el president veneçolà, Nicolás Maduro, trenqués relacions i donés 24 hores al personal colombià per sortir del país.


Colòmbia no reconeix Maduro

«Colòmbia no reconeix la legitimitat de l'usurpador Maduro. Colòmbia reconeix el president Juan Guaidó, a qui agraeix la invitació que fa als funcionaris diplomàtics i consulars a romandre en territori veneçolà», va apuntar el ministre en una declaració oficial.

«Tot i això, per tal de preservar la vida i integritat dels funcionaris colombians, disposarà el seu viatge a Colòmbia al més aviat possible», va assenyalar. Trujillo va assegurar que «Colòmbia responsabilitza l'usurpador Maduro de qualsevol agressió o desconeixement dels drets que tenen els funcionaris colombians a Veneçuela acord amb les normes internacionals en les pròximes hores o dies».

Anteriorment, Nicolás Maduro havia anunciat que feia efectiva la ruptura de relacions diplomàtiques amb Colòmbia: «No puc seguir aguantant més agressions del govern feixista de Colòmbia, és per això que he decidit trencar tota mena de relacions polítiques amb ells».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades