L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va defensar ahir que el referèndum «no va ser de cap institució ni partit, sinó de la gent», i va lamentar que es jutgi líders polítics per aquella consulta: «Si som aquí per l'1-O, hauríem de ser aquí milions de persones».

En la seva declaració com a testimoni en el judici del procés, Colau va confessar que se li «parteix l'ànima» pel fet que el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, estigui en presó preventiva, com la resta d'acusats, ja que es tracta d'una persona «molt estimada, pacífica, de consensos, dialogant». Per a l'alcaldessa de Barcelona, l'1-O va ser «una mobilització inaudita» fruit de «milions de persones autoorganitzades», que guarda «cert paral·lelisme» amb els centenars d'«accions de desobediència civil» contra els desnonaments en què ella va participar com a líder de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

«Va ser una mobilització pacífica i determinada i organitzada per la gent», va insistir Colau, que creu que l'1-O «va meravellar» molta gent pel tipus de mobilització.

Segons l'alcaldessa, «les càrregues policials brutals» de la jornada del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya no van ser espontànies, sinó que van respondre a una «instrucció política». «No creiem que una actuació policial tan massiva es pugui produir per iniciativa espontània d'aquestes forces policials, sinó que entenem que hi havia una instrucció política i que la ciutadania té dret a conèixer la veritat», va manifestar Colau.

Per a l'alcaldessa, va ser «tan greu» la situació que es va derivar de l'1-O que l'Ajuntament va decidir oferir atenció psicològica i assessorament jurídic.

La regidora, que va remarcar que hi va haver «300 persones ferides a Barcelona», va qualificar la jornada del referèndum de «pacífica, ciutadana, exemplar i massiva», que es va veure alterada «completament» per la intervenció policial. «De ser una mobilització pacífica, ciutadana, exemplar i massiva, les càrregues policials brutals van alterar completament la jornada», va lamentar.

Colau va explicar que ella mateixa va anar a votar aquell dia en la «doble condició» de ciutadana i alcaldessa, i va exalçar l'ambient entre les persones que van acudir la nit anterior als col·legis. Va relatar que aquella nit es van obrir «moltíssimes escoles» i es va viure «una situació bonica» on es van ajuntar «milers de persones de tota mena», moltes famílies i veïns, i en la qual ella va participar com a «ciutadana i mare».