El Tribunal Suprem va imposar ahir una multa de 2.500 euros a la regidora de Barcelona de la CUP Eulàlia Reguant i a l'exdiputat de la formació Antonio Baños per negar-se a declarar com a testimonis, i els ha donat cinc dies per reconsiderar la seva posició, sota l'amenaça d'imputar-los per desobediència. Baños i Reguant van al·legar que no volien acceptar preguntes de l'acusació popular, formada per dos advocats de Vox, en considerar que aquest és un partit «masclista i xenòfob», va dir Reguant, i per «dignitat democràtica», va manifestar Baños davant del tribunal.

Segons van informar fonts jurídiques, la multa imposada als dos diputats, que es van negar a respondre les preguntes de l'acusació popular de Vox en el judici del procés, pot ser recorreguda davant el tribunal i, posteriorment, davant la sala de govern del Suprem. Paral·lelament a la multa, el tribunal ha concedit cinc dies de termini als dos testimonis perquè puguin reconsiderar la postura i, si no ho fan, es deduirà testimoni contra ells per un delicte de desobediència.

Els testimonis dels processos judicials estan obligats per llei a declarar davant el tribunal que els convoca i la seva negativa a fer-ho, com van fer els dos membres de la CUP en el judici, comporta multa i una possible persecució penal per desobediència greu a l'autoritat. Així ho determina la Llei d'Enjudiciament Criminal en l'article 420. «Sàpiga que no respondre les preguntes de la part pot tenir conseqüències penals per a vostè que aquest tribunal no vol posar en marxa», va advertir el president del tribunal, Manuel Marchena, al primer d'ells. Finalment, després d'un conat de solució amb Marchena de mediador entre Vox i els testimonis, que Baños primer va acceptar i després va denegar, en adonar-se que igualment responia les preguntes de Vox, tots dos van mostrar el seu desig de no declarar «assumint-ne les conseqüències», en paraules de Reguant. I això comporta que el tribunal reflecteixi en l'acta la negativa i obre un nou escenari, la deducció de testimoni per a l'inici d'un altre procediment penal per «desobediència greu a l'autoritat».

El Codi Penal determina en l'article 555 que els qui desobeeixin greument l'autoritat podran ser castigats amb la pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a divuit mesos.