Els 400.000 britànics que viuen a Espanya tindran de termini fins al 31 de desembre del 2020 per sol·licitar la seva targeta d'identitat d'estranger, el document que acreditarà de forma definitiva la seva residència legal a Espanya, en el cas que el Brexit es produeixi sense acord. El Govern espera tenir a punt tots els seus documents en un termini de 21 mesos des de la data de sortida.

A més, els seus permisos de conduir tindran una validesa de nou mesos, i en aquest termini podran canviar-lo per un d'espa-nyol. Després d'aquest període no serà possible el bescanvi fins que Espanya i el Regne Unit signin un conveni bilateral per a això.

Així consta en el reial decret llei que va aprovar ahir divendres el Consell de Ministres per al cas que el Parlament britànic no accepti l'acord de sortida al qual «estan donant retocs a Brussel·les», segons Josep Borrell, el qual confia que aquest Reial decret, que «tant ha costat» a 17 ministeris, sigui finalment «inútil».

Borrell ha assegurat que la norma ha pretès tenir en compte, sobretot, els drets dels ciutadans, en particular dels que van exercir el seu dret a la lliure circulació sense esperar el Brexit, i la continuïtat dels fluxos comercials. També té en «especial consideració» el camp de Gibraltar i els treballadors transfronterers.

Així, el decret regula el procediment per a l'emissió d'una autorització de treball als nacionals del Regne Unit que siguin treballadors fronterers a Espanya, i això «es condiciona a un tractament recíproc als nacionals espanyols per les autoritats britàniques que garanteixi el manteniment de l'activitat laboral especialment a Gibraltar, on diàriament es traslladen a treballar 9.000 treballadors espanyols».

En la mateixa línia, tot i que els gibraltarenys seran «nacionals d'un tercer Estat», es farà el possible perquè no hi hagi «disrupció en els fluxos de persones que transiten».

De fet, totes les mesures són unilaterals per part d'Espanya, però condicionades que el Regne Unit doni un tracte recíproc als espanyols.