El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha comunicat formalment a la direcció del partit que no repetirà a les llistes de la formació de les eleccions generals del 28 d'abril, i ha posat així punt final a la seva trajectòria a la Cambra baixa, que va començar el 2004.

En la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció del partit, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha confirmat la decisió i ha reivindicat que Tardà seguirà sent un "gran actiu" sigui quin sigui el seu camí a partir d'ara.

"És un gran actiu no només per a la família d'ERC, sinó per al republicanisme en general, per als qui defensen la justícia social. És un exemple de lluita i de dignitat i així ho ha estat sempre en les tasques tant al Congrés com allà on ha estat", ha conclòs.

Vilalta ha rebutjat explicar els motius de la renúncia de Tardà, perquè considera que és el mateix diputat qui ha de fer-ho, i tampoc no ha volgut especular sobre el futur immediat del diputat: "El futur de Joan Tardà el decidirà el mateix Joan Tardà".

Rufiàn, possible candidat

La candidatura d'ERC en les eleccions generals estarà encapçalada amb tota probabilitat per Gabriel Rufián, candidat ja en les dues últimes legislatures, i que ja està recollint avals per participar en les primàries que va engegar el partit la setmana passada.

Tardà ha estat diputat al Congrés ininterrompudament des del 2004 i ja en els dos últims comicis, el desembre del 2015 i juny del 2016, va sospesar no repetir, però finalment va acceptar formar tàndem amb Rufián a les llistes.

El republicà va començar la seva trajectòria política militant en el PSUC del 1974 a 1976, per després integrar-se a Nacionalistes d'Esquerrra (NE), en què després de dissoldre's, va acabar entrant a ERC, on ha estat històricament una de les persones més respectades per la militància.

Abans d'entrar al Congrés, va ser regidor a Cornellà de Llobregat (Barcelona) entre el 1999 i 2004, i s'ha mantingut en la primera línia de la formació sota tres direccions diferents: la de Josep Lluís Carod-Rovira, Joan Puigcercós i Oriol Junqueras, l'actual.

Negociacions amb Alamany

A preguntes dels periodistes, Vilalta ha explicat que segueixen els contactes amb Elisenda Alamany per explorar les aliances de cara a les eleccions generals, però ha conclòs que segueix tot obert i que, en aquests moments, no hi ha res tancat.

Elisenda Alamany és actualment diputada no adscrita del Parlament, després d'haver abandonat el grup dels comuns --partit del qual va ser número dos en les eleccions catalanes del desembre del 2017-- per discrepàncies amb la línia política del partit.

Llistes en procés

ERC té previst tancar aquesta setmana el procés intern de primàries per elegir els seus quatre caps de files en les generals --les quatre circumscripcions catalanes--, i a partir de la següent, serà el moment d'elaborar les candidatures definitives, que hauran de tancar en un proper Consell Nacional.

El partit d'Oriol Junqueras ha rebutjat formar candidatures unitàries de l'independentisme català, i ha defensat que es maximitzen vots si els partits sobiranistes es presenten amb unitat estratègica --compartint certs punts del programa-- però sense unitat electoral.