16 de març de 2019
16.03.2019
Regió7

El Govern espanyol anuncia el trasllat de les restes de Franco al cementiri d'El Pardo

El procés es farà sense cap «comunicació ni convocatòria pública» i s'adoptaran les mesures que calguin per evitar enregistraments

15.03.2019 | 23:50
Carmen Calvo, vicepresidenta del Govern espanyol, va anunciar la decisió sobre les restes del dictador

La vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, va anunciar ahir divendres que les restes del dictador Francisco Franco seran exhumades del Valle de los Caídos i traslladades al cementiri d'El Pardo el proper 10 de juny, sempre que el Tribunal Suprem no ho suspengui abans com a conseqüència del recurs que ha presentat la família, en el qual ha presentat al·legacions l'Advocacia de l'Estat.

Calvo ha fet aquest anunci en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en què ha explicat que el procés es durà a terme sense cap «comunicació ni convocatòria pública» i s'adoptaran les mesures que calguin per evitar l'ús de mitjans de captació i reproducció d'imatge i so, perquè es pugui «preservar la intimitat» de la família i «de les restes del dictador».

Malgrat això, l'Executiu socialista sí que ha previst la possibilitat que la família celebri una cerimònia «íntima» en el lloc de la reinhumació concorde amb les seves preferències religioses, i ha remarcat que només serà «per als familiars».

La vicepresidenta ha justificat que, amb aquesta decisió, el Govern de l'Estat conclou el procés obert per traslladar les restes del dictador que preveu la llei de memòria històrica, i ha insistit diverses vegades que l'Executiu central exerceix les seves competències amb independència de les decisions que adoptin altres òrgans, amb referència al Tribunal Suprem.

Amb tot, la data triada ha estat el 10 de juny i les restes seran enterrades al panteó de Mingorrubio, de titularitat estatal, situat al cementiri d'El Pardo (Madrid); on a més hi ha enterrades les de la dona del dictador, Carmen Polo.

L'objectiu ha estat separar l'exhumació de les eleccions del 28 d'abril i del 26 de maig i «garantir així el transcurs d'un temps per salvaguardar el dret constitucional a la tutela judicial efectiva dels interessats». «Això sense perjudici que aquesta data pugui ser ajornada si el Tribunal Suprem suspengués i/o anul·lés l'acord, en el si del procediment contenciós», aclareix el Govern de Sánchez.

La vicepresidenta ha explicat que la decisió tampoc no depèn del resultat de les eleccions generals del mes d'abril perquè, si llavors hi hagués un Govern diferent que volgués revocar l'exhumació, hauria de modificar la llei que la sustenta.

L'Advocacia de l'Estat ha presentat un escrit de recusació al Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Madrid, que va ser el que va suspendre el mes de febrer passat la llicència d'obra per exhumar Francisco Franco.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook