El president català, Quim Torra, va decidir penjar ahir al migdia una nova pancarta al balcó del Palau de la Generalitat, amb el lema «Llibertat d'opinió i expressió. Article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans».

La pancarta va ser penjada cap a les 3 de la tarda per personal del Palau de la Generalitat, després que cap a 2/4 d'1 dos operaris en retiressin una altra a favor de «presos polítics i exiliats», amb un llaç blanc i una franja vermella.

Aquesta operació es va portar a terme, segons fonts del Govern, després que agents dels Mossos d'Esquadra acudissin a Palau a notificar que hi havia una ordre de la Junta Electoral Central (JEC) per retirar els símbols sobiranistes dels edificis públics de l'administració catalana abans de les 15 hores d'ahir. A la resta d'edificis dels departaments de la Generalitat es va retirar aquesta simbologia al matí sense necessitat que hi intervinguessin els Mossos.

En paral·lel, en un comunicat fet públic quan es retirava la pancarta de Palau, Torra va anunciar el seu propòsit de presentar, divendres mateix, un recurs contenciós administratiu contra la decisió de la JEC demanant la suspensió «immediata» dels seus acords.

Fonts de la Generalitat van precisar que el recurs es presentarà davant el Tribunal Suprem i que en ell es demanaran mesures cautelars per paralitzar l'efecte de les resolucions de la JEC. A més, Tor-ra presentarà la setmana que ve una querella contra la JEC per presumpta prevaricació.

Conselleries d'ERC com la de Vicepresidència i Economia van ser les primeres de treure el llaç blanc situat des de dijous. Aquestes mateixes fonts van assenyalar que la pancarta amb el llaç blanc l'havia retirat, per iniciativa pròpia, personal de la mateixa conselleria. En paral·lel, en un comunicat fet públic quan es retirava la pancarta del Palau de la Generalitat, Torra va anunciar el seu propòsit de presentar, també divendres, un recurs contenciós administratiu contra la decisió de la JEC demanant la suspensió «immediata» dels seus acords.

Fonts de la Generalitat van precisar que el recurs es presentarà davant el Tribunal Suprem i que en ell es demanaran mesures cautelars per paralitzar l'efecte de les resolucions de la JEC. A més, Tor-ra presentarà la setmana que ve una querella contra la JEC per presumpta prevaricació.

El president català va expressar, en el comunicat, que no deixarà de defensar «la llibertat d'expressió amb totes les conseqüències que hagi d'assumir», malgrat que el cartell del balcó del Palau de la Generalitat ja hagi estat retirat.

Va manifestar, també, que les resolucions de la JEC són «manifestament injustes, perquè són arbitràries».

Els Mossos inspeccionen escoles

Els Mossos d'Esquadra van entrar ahir a diversos edificis públics, entre ells escoles, per comprovar que no hi hagi llaços grocs, en compliment de les instruccions de la Junta Electoral Central (JEC) que ordena retirar la simbologia independentista.

Entre els edificis registrats, els Mossos van entrar en diverses escoles catalanes, com l'institut Pompeu Fabra de Badalona, on no van trobar cap símbol independentista.