La Casa Blanca va assegurar ahir que el grup gihadista Estat Islàmic ja no controla cap territori a Síria, poc després que les Forces Democràtiques Sirianes (FDS) afirmessin que els combats continuen a l'enclavament de Baghuz.

La secretària de premsa de la Casa Blanca, Sarah Sanders, va anunciar a bord de l'Air Force One que «el califat territorial d'Estat Islàmic ha estat eliminat al 100% a Síria».

Així mateix, va indicar que el secretari de Defensa en funcions, Patrick Shanahan, va informar al president, Donald Trump, sobre els últims esdeveniments sobre el terreny, tal com va confirmar la Casa Blanca.

A la seva arribada a Palm Springs, el president nord-americà va confirmar aquesta informació i va tornar a mostrar un mapa de l'expansió màxima del grup i la situació actual. «Poden quedar-se amb el mapa. Felicitats», va dir als periodistes presents.

Minuts abans, Trump havia indicat a través del seu compte a la xarxa social Twitter que el grup gihadista «ha estat durament derrotat en tots els flancs». «No és possible admirar-ne res, d'ells. Sempre intentaran mostrar un raig violent d'esperança, però són uns perdedors i amb prou feines respiren», va afegir. Trump va dir dimecres que la presa de l'últim enclavament d'Estat Islàmic a Síria tindria lloc «aquesta mateixa nit», i va confirmar que mantindrà desplegats 400 militars al país àrab. Malgrat això, els combats han continuat des de llavors.

Anunci precipitat

El mandatari nord-americà va anunciar el 28 de febrer que les FDS ja controlaven tot el territori, que va arribar a tenir a les mans el grup gihadista a Síria, fet que posteriorment es va demostrar fals.

Les FDS, una aliança de combatents àrabs i kurds liderada pels milicians kurds sirians de les Unitats de Protecció Popular (YPG) i amb el suport de les forces militars nord-americanes, combaten contra Estat Islàmic per expulsar-ne els milicians de la localitat de Baghuz.

Mustafà Bali, portaveu de les FDS, va confirmar en declaracions a l'agència de notícies Reuters que els enfrontaments van continuar en dos punts de Baghuz durant la matinada d'ahir perquè alguns gihadistes es neguen a rendir-se. Els gihadistes estan atrinxerats en una zona de coves a la rodalia de Baghuz i en trinxeres A prop del riu Eufrates.