L'exvicepresident dels Estats Units Joe Biden va anunciar ahir que aspirarà a la candidatura del Partit Demòcrata per a les eleccions del 2020 a la Casa Blanca, i argumenta que el país viu una «amenaça» inèdita amb Donald Trump assegut al Despatx Oval.

«Els valors d'aquest país, el nostre posicionament en el món, la nostra democràcia, tot el que ha fet dels Estats Units el que és avui està en joc», va advertir Biden en un missatge publicat a Twitter i que va arribar acompanyat d'un vídeo en el qual detalla el perquè del seu "#Joe2020".

Biden assenyala que és un «moment clau» per al país nord-americà i va recordar els disturbis del 2017 a Charlottesville per denunciar el risc que, en la seva opinió, representa Trump. Així, enlletgeix que l'actual mandatari digués que hi havia «molt bona gent en els dos bàndols», equiparant els supremacistes blancs que «estenen l'odi» amb els qui s'hi oposaven. Els Estats Units s'enfronta a «una amenaça com mai havia vist», en paraules de Biden, que alerta dels riscos de concedir quatre anys més a la Casa Blanca a Trump. Vuit anys del magnat com a president, segons Biden, «alteraran per sempre i de forma fonamental la personalitat de la nació».

L'exsenador de 76 anys ha confirmat d'aquesta forma un fet que els mitjans ja donaven per descomptat des de feia mesos. Biden ja es va presentar sense èxit a les primàries demòcrates en dues ocasions, però el 2016 va optar per no competir contra la exsecretària d'Estat Hillary Clinton.

Una enquesta de la firma Ipsos publicada dimecres per l'agència Reuters situa en el 24% la intenció de vot per a Biden, la qual cosa el col·loca al capdavant d'una terna que té 19 rivals més, entre els quals el senador Bernie Sanders. Aquest últim figura segon, amb el 15%.

Donald Trump, per la seva banda, va donar la benvinguda a la carrera per la Casa Blanca a Joe Biden, confiant que la seva intel·ligència, «durant molt de temps posada en dubte», li serveixi per imposar-se enfront de les «idees demencials» d'altres candidats en les primàries del Partit Demòcrata.

«Benvingut a la carrera Ensopit Joe», va publicar Trump a Twitter, utilitzant el malnom ('Sleepy Joe') amb el qual sol referir-se a qui fos durant vuit anys la mà dreta del president Barack Obama. «Només espero que tinguis la intel·ligència, durant molt de temps posada en dubte, per dur a terme una campanya reeixida», va afegir.

Trump va vaticinar que serà una campanya «desagradable» en la qual Biden «haurà de fer front a persones que veritablement tenen idees molt malaltes i demencials». «Si ho aconsegueixes, et veuré en la casella de sortida», va sentenciar l'actual mandatari.