L'autoproclamat «president encarregat» de Veneçuela, Juan Guaidó, va advertir ahir al Govern de Nicolás Maduro que si les seves forces de seguretat intenten entrar a la residència de l'ambaixador espanyol a Caracas per detenir el líder opositor Leopoldo López, «seria una amenaça de guer-ra» a Espanya.

«Seria una amenaça de guerra a un país», va contestar Guaidó, preguntat en una roda de premsa a Caracas sobre la possibilitat que forces veneçolanes irrompin en la seu diplomàtica. El cap de l'Assemblea Nacional també va indicar que seria una violació de la Convenció de Viena, que regula les relacions diplomàtiques i consulars. «Si volen cometre aquest sever error d'intentar violar el ter-ritori espanyol i la Convenció de Viena i segrestar un hoste, endavant amb la bogeria», va afegir. «La quantitat d'errors ja no seria un, sinó cent», va reblar.

Sobre la presència de López a la residència de l'ambaixador espanyol, on està en condició d'«hoste», va reconèixer que a les missions diplomàtiques «hi ha regles» i «normes» per respectar, a més de «ser cortès». «L'agraïment, per descomptat, perquè és un gest no solament diplomàtic, sinó d'humanitat. Sabem què és la presó política a Veneçuela», va dir en al·lusió a Espanya.

Guaidó va reaccionar així a l'advertiment que havia llançat hores abans el ministre d'Exteriors espanyol des de Beirut. Josep Borrell va anunciar que es limitarà l'activitat política de López perquè «Espanya no permetrà que la seva ambaixada es converteixi en centre d'activisme polític» per part de ningú. El mandatari interí va recordar que hi ha altres opositors en una «situació similar» a la de López, i va donar les gràcies a Panamà i Colòmbia per acollir «molts militars». «Estem intentant que sigui el més factible possible per a la tranquil·litat [...] de molts altres que estan en situació d'asil», va resoldre.

La situació de López ha estat objecte de converses de l'ambaixador espanyol, Jesús Silva, i del mateix Borrell amb el seu homòleg, Jorge Arreaza. Segons va dir Borrell, s'ha deixat clar a Arreaza que López no serà lliurat a la justícia veneçolana, sinó que serà considerat convidat a l'ambaixada espanyola, però també que això implicarà limitar, a través de l'ambaixador, la seva activitat política, «d'acord amb les normes internacionals».

El motiu és que el Tribunal Suprem veneçolà va emetre dijous una ordre de crida i cerca contra López per violar el seu arrest domiciliari, després de ser alliberat el dimarts per militars fidels a Guaidó, reconegut per Espanya com a president encarregat. López es va refugiar dimarts amb la seva família a l'ambaixada de Xile i després a la residència de l'ambaixador espanyol.