El Govern del Regne Unit va admetre que ja no hi ha temps suficient per completar el procés de ratificació de l'acord de sortida de la UE abans de les eleccions europees, de manera que els ciutadans britànics estaran cridats a les urnes el proper 23 de maig. El número dos de l'Executiu, David Lidington, va admetre que el Govern s'ha quedat sense temps per evitar uns comicis que, si s'ha- guessin complert els terminis inicials, no haurien d'haver tingut lloc. El Regne Unit hauria d'haver abandonat la UE el 29 de març.

Lidington va explicar que, «legalment», al Regne Unit no li queda una altra opció que tornar a treure les urnes, cosa que farà el 23 de maig, el primer dels quatre dies en què els europeus dels Vint-i-vuit països que integren la UE elegiran els seus respectius representants a l'Eurocambra.

No obstant això, Lidington confia que els eurodiputats britànics «no arribin a prendre possessió dels seus escons», fet pel qual va fer una crida a «redoblar els esforços» per concloure el procés de ratificació de l'acord de retirada abans de l'1 de juliol, data de constitució del Parlament Europeu.

L'última pròrroga a la qual ha accedit Brussel·les autoritza la permanència del Regne Unit fins al 31 d'octubre, encara que la primera ministra, Theresa May, ha reiterat el seu desig de no esgotar el termini, fet pel qual està immersa en un procés negociador amb el Partit Laborista.

El caos polític és de tal magnitud que el Partit del Brexit, fundat per l'antic líder de l'UKIP Nigel Farage, és el favorit de cara a les properes eleccions europees, al davant de laboristes i conservadors, que quedarien en segona i tercera posició, respectivament, segons els sondejos.

Per altra banda, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va assumir com un dels grans errors durant el seu mandat al capdavant de l'Executiu comunitari no haver fet campanya contra el Brexit durant el referèndum britànic del juny del 2016: «Em vaig equivocar en quedar callat». Així ho va expressar en una roda de premsa a Brussel·les per fer balanç del seu mandat al capdavant de la Comissió, quan va ser preguntat pels grans errors de la legislatura i va fer referència al Brexit.

Juncker va assenyalar que va ser un error escoltar el llavors primer ministre britànic, David Cameron, que li va demanar que no intervingués en la campanya del referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea, perquè Brussel·les hauria estat l'única que hauria actuat per «destruir les mentides que es van difondre».