El Parlament va rebutjar ahir que el Govern revisi les donacions fetes des dels municipis a entitats sobiranistes com l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), a fi de garantir la neutralitat política i el pluralisme, i que es reintegrin els recursos «indeguts».

Aquest és un dels punts d'una moció que va presentar Ciutadans en el ple del Parlament sobre la cooperació amb l'administració local, que va ser rebutjat per la majoria sobiranista de la cambra.

La formació taronja plantejava que l'executiu català exerceixi les competències autonòmiques en matèria de tutela financera dels ens locals per garantir que els municipis no utilitzen els recursos públics per fer donacions a entitats sobiranistes com l'AMI. Ciutadans argumentava en la seva moció que, judicialment, s'ha dictaminat que aquestes donacions a l'AMI o a altres entitats sobiranistes des dels municipis «infringeixen la neutralitat política i les competències municipals».

En canvi, sí que es va aprovar la proposta de realitzar mitjançant un «calendari efectiu» el pagament del deute acumulat de la Generalitat amb els ajuntaments, tant de l'exercici actual com dels anteriors, així com el pagament dels saldos pendents dels ajuntaments amb les guarderies. A més, la cambra catalana va donar llum verda a la creació d'un fons per a la rehabilitació dels habitatges, entre d'altres mesures proposades per la formació taronja.