Les properes eleccions europees, del 26-M, podrien ser un pols ajustat entre les formacions d'ERC, PSC i JxCAT a Catalunya. Aquesta és la valoració que es fa dels resultats des del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) que es van fer públics ahir.

En aquest sentit, l'estimació de vot per a la formació republicana és del 22,5%, els socialistes es quedarien amb el 22,2% i Junts, amb el 21,2%. Uns resultats ajustats malgrat el nombre d'indecisos, que és de 32,1%.

D'aquesta manera, el sondeig reflecteix que, després de les tres formacions majoritàries, vindrien Unides Podem, amb el 13,3% d'estimació de vot, Ciutadans (11%), PP (4,2%) i Vox (3,2%).

Respecte a les tres formacions capdavanteres, la diferència més gran amb els resultats que van obtenir el 2014 és que el PSC augmentaria del 14,2% al 22,5%, mentre que ERC i JxCat mantindrien resultats similars a les dar-reres eleccions.

Una de les altres dades interessants que deixa el CEO és el transvasament de votants d'ERC a les generals del 28-A que votarien a les europees el partit de Carles Puigdemont. Així, segons els resultats, un de cada quatre optaria per aquesta opció.

Diferències entre partits

Pel que fa a la intenció de vot, ERC lidera la partida amb el 16,7%, seguida del PSC amb el 12,1% i Junts estaria al voltant de l'11,1%, fet que deixa el resultat molt obert.

D'altra banda, el CEO destaca que el 71,3% dels enquestats anirà a votar a les europees. Els motius, però, són diferents.

Així, només el 5,2% ho farà per qüestions relacionades amb la Unió Europea i el Parlament Europeu.

Per contra, tres de cada deu asseguren que ho faran per la situació política actual, i més de la meitat -el 58,9%- afirmen que votaran motivats per totes dues opcions.

En preguntar als ciutadans la seva valoració de la gestió que realitza el Parlament Europeu, es dedueix que els catalans la suspenen per poc, amb una nota mitjana de 4,82 sobre 10.

Pel que fa a la mateixa valoració desglossada per partits, es fa evident que els ciutadans més euroescèptics són els que donen suport a Vox (69,7%), mentre que els que aproven més la gestió del Parlament Europeu són els del PP (83,8%).