17 de maig de 2019
17.05.2019
Regió7

Els presos podran sortir abans del dia 21 per registrar-se al Congrés

17.05.2019 | 00:25
Els presos podran sortir abans del dia 21 per registrar-se al Congrés

El Tribunal Suprem no posarà cap impediment als cinc presos electes perquè puguin sortir de presó avui o dilluns que ve a lliurar així les seves credencials prèviament a la constitució de les Corts sempre que les càmeres així ho consideren oportú.

Fonts jurídiques van informar a Efe que la intenció del tribunal és donar resposta entre avui i demà a l'última petició de les defenses d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, així com de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, electes el 28 d'abril.

I tot apunta que podran dirigir-se al Congrés i al Senat abans dels plens de dimarts per així poder complir els tràmits exigits pel reglament de les càmeres.

Les fonts recorden que la Sala ja es va pronunciar des d'un punt de vista jurídic i els va permetre exercir els seus drets polítics el proper dimarts 21, de manera que no posaran objeccions a una qüestió «operativa» i «adjunta» en la qual les cambres han de primer establir si es necessita la seva presència i en cas afirmatiu assenyalar com i quan fer-ho.

En el cas de Romeva, el Senat sí que exigeix la seva presència física per fer aquests tràmits; cosa que no passa amb els altres quatre electes al Congrés, que poden delegar aquests actes, si bé el Suprem podria estendre l'autorització als cinc si cal.

Una altra cosa serà la logística per acudir a les càmeres i el temps que hi romandran atès que es tracten de tràmits que exigeixen poc temps –no més de mitja hora– de manera que fins i tot poden fer-se el mateix dilluns, tot i que està fixada l'última sessió de testificals del judici.

Ahir al matí van arribar a la taula del tribunal sengles escrits de les defenses dels cinc acusats en què sol·liciten un altre permís extraordinari perquè acudeixin a les corts (en el cas de Romeva al Senat) a realitzar els tràmits oportuns abans del ple de constitució de les mateixes.


Suspensió de diputats

JxCat no va aclarir ahir si els seus tres diputats que es troben a la presó, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, renunciaran al seu escó en el cas que el Tribunal Suprem els suspengui, però apunta que la seva situació influirà en el seu vot per a la previsible investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit