El grup de Treball de l'ONU contra les Detencions Arbitràries reclamarà durant el dia d'avui la llibertat immediata d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Oriol JunquerasJordi SànchezJordi Cuixart. En un informe avançat al diari 'El País', el grup demana una indemnització pels presos i considera que la seva detenció i empresonament és una vulneració dels drets fonamentals, especialment el de llibertat d'expressió.

A més, el document insta el govern espanyol a fer una investigació "exhaustiva i independent" del cas a Catalunya

Una de les primeres veus en pronunciar-se sobre l'informe del grup de treball de l'ONU ha estat l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. En una piulada, afirma que "l'ONU deixa en evidència el respecte que té l'Estat espanyol pels drets humans" i afegeix que "serà molt interessant saber" com reaccionen les autoritats espanyoles a aquest informe. L'eurodiputat electe també ha recriminat que l'estat vulnera "els drets de les minories, com les de JxCat i ERC al Congrés" amb la suspensió dels seus diputats presos.

El portaveu jurídic d'ERC Joan Ignasi Elena, per la seva banda, demana que la "conseqüència immediata" a l'informe de l'organisme de l'ONU sobre que reclama la llibertat d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart sigui que el Tribunal Suprem prengui la decisió d'alliberar-los. En declaracions als mitjans a Madrid, Elena ha assegurat que la posició del grup de Treball contra les Detencions Arbitràries és "clarament" contrària a la presó preventiva dels líders independentistes encausats en l'1-O i que confirma la situació de "detenció il·legal i arbitrària". "Fem una crida a l'Estat i al Tribunal a abandonar aquesta escalada de repressió i que s'iniciï un diàleg", ha reclamat.

Segons Elena, la decisió d'aquest organisme no entra en el fons de la sentència ni en el procediment judicial i només es pronuncia sobre la presó preventiva. També ha explicat que, si bé l'informe es dirigeix a l'Estat, consideren que "correspondria al Suprem" llegir-lo i posar en llibertat a les persones encausades.

Pots consultar l'informe sencer AQUÍ.