Segueix-nos a les xarxes socials:

La despoblació s'estén a les petites ciutats d'Espanya, segons un estudi de la UAB

Catalunya és el segon receptor, amb un saldo net de 3.211 joves l'any, just darrere de Madrid

La despoblació ja no és només un fenomen rural sinó que s'està estenent a les ciutats mitjanes i petites de l'interior i del nord d'Espanya, segons un estudi demogràfic elaborat per investigadors de la UAB i del Centre d'Estudis Demogràfics (CED).

La investigació, titulada «Descapitalització educativa i segona onada de població» i que publica la revista Perspectives Demogràfiques, és el primer estudi sobre migracions dels joves espanyols entre CA i sobre despoblació a Espanya tenint en compte el nivell educatiu i l'àmbit territorial.

El treball demostra que la despoblació ja no només es produeix als pobles rurals sinó que comença a afectar els àmbits urbans de les regions despoblades, que expulsen els joves locals amb estudis universitaris de les ciutats. Segons la investigació, un total de 776.000 joves de 25 a 39 anys nascuts a Espanya -155.269 de mitjana a l'any- van migrar de la seva comunitat autònoma de residència entre el 2013 i el 2017, el 80,7% d'ells cap a d'altres regions espa-nyoles i el 19,3% a l'exterior. L'estudi també conclou que els intercanvis de joves entre comunitats «no són equilibrats, ni en el balanç d'entrades i sortides, ni en el perfil educatiu de les persones que arriben i se'n van». L'informe constata que Madrid és el principal receptor de joves amb estudis universitaris, cosa que fa que el 28,8% dels universitaris entre 25 i 39 anys que viuen a Madrid han nascut a d'altres regions. Per contra, Castella i Lleó és la comunitat de la qual més universitaris han emigrat, ja que el 38,2% dels nascuts en aquestes comunitats d'aquest rang d'edat i nivell educatiu viuen a d'altres parts d'Espanya, seguida de Castella-La Manxa i Astúries.

L'estudi revela que el 38,7% de les migracions interregionals de joves d'entre 25 i 39 anys, 48.105 a l'any, arriben o parteixen de Madrid, amb un saldo positiu de 10.136 persones. El 35% de les entrades provenen de les dues Castelles.

Catalunya és el segon receptor, amb un saldo net de 3.211 joves l'any, i les Balears també registra un balanç positiu, 2.024.

Prem per veure més contingut per a tu