19 de juliol de 2019
19.07.2019
Regió7

Investiguen si la Generalitat va accedir indegudament a ordinadors de jutges

El Consell General del Poder Judicial respon a la denúncia de diversos magistrats a Catalunya

19.07.2019 | 00:01
Seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha decidit investigar si la Generalitat ha accedit de forma indeguda a tractaments jurisdiccionals als jutjats i tribunals d'aquesta comunitat per fer activitats d'inspecció, control o seguiment, cosa que el departament de Justícia nega. Segons informa el CGPJ, la Comissió Permanent d'aquest òrgan ha pres aquesta decisió després que diversos jutges comuniquessin que en els seus ordinadors havia aparegut un missatge de la Secretaria d'Administració i Funció Pública de la Generalitat en què els informava de la possibilitat d'accés als seus equips per portar a terme tasques de «control i seguiment».

D'acord amb la informació aportada per aquests jutges i confirmada per la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, perquè els jutges poguessin superar aquesta pantalla i accedir als seus equips havien de punxar una pestanya de «confirmació de lectura» després d'un missatge que incloïa una «manifestació expressa» del coneixement dels termes i condicions de la instrucció en virtut de la qual es plantejava aquest accés, la 3/2018 del departament.

El CGPJ, òrgan responsable de la protecció de dades en els tractaments jurisdiccionals, ha requerit a la Generalitat perquè suspengui provisionalment «tota activitat d'inspecció, control o seguiment sobre tractaments jurisdiccionals» i perquè, en el termini de quinze dies, «informi de manera detallada de tots els accessos que s'hagin dut a terme en Jutjats i Tribunals de Catalunya». I ha acordat obrir diligències informatives per investigar eventuals accessos indeguts a tractaments jurisdiccionals per a activitats que no estiguin previstes en la Llei orgànica del poder judicial.

Un portaveu del departament de Justícia ha negat rotundament que la conselleria hagi intentat accedir a informació reservada i precisa que el missatge aparegut a l'ordinador dels jutjats s'ha enviat a tots els treballadors de la Generalitat, en el marc d'una iniciativa que pretén recordar-los que els equips informàtics són per a ús estrictament laboral, no per a fins personals. Segons aquest portaveu, la campanya sobre l'ús dels equips informàtics de la Generalitat ha estat promoguda pel departament de Polítiques Digitals, sense que la conselleria de Justícia hi hagi intervingut. Fonts del departament asseguren que el CGPJ els va remetre dimecres una carta per demanar explicacions pel missatge aparegut als ordinadors i lamenten que el poder judicial hagi decidit fer pública la investigació oberta, sense donar oportunitat a la Generalitat de donar-los la seva versió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook