ERC està oberta a abstenir-se en la investidura de Pedro Sánchez si s'acaba cristal·litzant un pacte entre el PSOE i Unides Podem, mentre que a JxCat aquest eventual acord aguditzarà el seu debat intern, amb risc de xoc entre partidaris i detractors de facilitar el nou govern.

L'anunci del líder de Podem, Pablo Iglesias, d'estar disposat a no formar part del Govern de coalició que presideixi Sánchez ja era un dels escenaris que ERC i JxCat contemplaven com a possible, encara que per a molts no era, fins avui, probable.

Ahir al matí, quan les posicions negociadores de socialistes i podemites encara estaven molt allunyades, van reunir-se les cúpules de republicans i postconvergents per abordar el sentit del seu vot en el debat d'investidura de la setmana vinent al Congrés.

La direcció d'ERC va ajornar la decisió sobre el sentit del vot dels seus diputats al Congrés fins que se sabés si hi havia un pacte entre el PSOE i Unides Podem.

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va dir que el seu partit deixa oberta la possibilitat de «no obstaculitzar» la investidura de Sánchez però considera que no pot posicionar-se sense saber si el candidat té prou suports per governar.

En el supòsit que el PSOE i Unides Podem arribin a un acord, Rufián va deixar entendre que ERC s'abstindrà per no impedir la formació d'un nou govern que deixi a l'oposició el PP, Ciutadans i Vox.

«Per nosaltres no serà» que no pugui haver-hi un govern d'esquerres a Espanya, va afirmar Rufián, que va recordar el compromís electoral d'ERC de «no bloqueig» i de fer política al Congrés.

Fonts d'ERC consultades per Efe van apuntar que una de les solucions amb més suports dins la direcció consistia és votar no en la primera votació de dimarts i abstenir-se en la segona votació de dijous, però l'anunci d'Iglesias i els efectes que pot tenir en la negociació pot decantar els republicans a una abstenció en els dos casos.

Més complexa és la situació a JxCat, on es deslliura un pols no exempt de tensió entre favorables i contraris a una abstenció dels seus set diputats al Congrés.

JxCat decidirà dilluns a la nit si facilita la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, però ahir al matí, abans d'escoltar el canvi de posició d'Iglesias, la diputada a Madrid Laura Borràs va advertir que en aquell moment trobava «molts motius per votar que no». «No es donen els condicionants per poder votar Pedro Sánchez.

El catalanisme polític no ha regalat mai els seus vots i no s'entendria que ho fes ara», va assegurar Borràs.