L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va advertir ahir que seria preocupant que en la manifestació de la Diada organitzada per l'ANC pugui haver-hi una «deriva antipolítica i antipartits». En una entrevista d'El Punt Avui recollida per Europa Press, va defensar que la Diada apel·la tots els sectors de l'independentisme i va lamentar que Anna Simó i Josep Huguet hagin anunciat que no aniran a la manifestació de l'Onze de Setembre perquè consideren que és «anti ERC» i són crítics amb la línia de l'ANC.

«Ens trobem a les portes d'una sentència que serà la més dura que s'ha fet mai contra l'independentisme democràtic i ens hauríem d'estar preparant per comportar-nos com a aliats i no com a rivals. Ningú no s'ha de sentir exclòs», va sostenir. Puigdemont vadir que «no és una tragèdia» que l'ANC hagi decidit que no hi haurà un espai en la manifestació reservat als polítics, però que sí que el preocupa que es converteixi en una crítica als partits. «No ens ho podem permetre perquè ens necessitem tots. I aprofito per asse-nyalar que aquesta és una de les conseqüències de la teoria de la desunió. Tots els qui l'han sembrat no es poden sorprendre que ara hi hagi gent que faci el mateix», va afegir.

L'expresident del Govern va reconèixer que l'independentisme està desunit i que cal corregir-ho: «Som a temps de revertir-ho, però adverteixo que si continuem per aquí l'Estat espanyol haurà triomfat a neutralitzar l'independentisme. I haurà estat per una manca d'entesa entre nosaltres». En aquest sentit, va apostar pel fet que hi hagi un «comandament aliat» dels partits independentistes que serveixi per coordinar l'acció del sobiranisme i prendre decisions importants.

Així mateix, l'expresident Puigdemont va insistir que «una de les claus per a la unitat és que es trenquin els sectarismes, que es poden enquistar en les cúpules d'alguns dels dirigents, i que els portin a actuar com a aliats i no com a rivals».

Preguntat per si té l'esperança que hi hagi diàleg amb l'Estat, va avisar que «la màgia diu que l'Estat espanyol un dia s'avindrà a asseure's en una taula per parlar d'un referèndum, però la realitat diu el contrari». Per això, considera que des de la tardor del 2017 no ha canviat res i, segons ell, l'Estat no dialogarà, per la qual cosa demana abandonar aquesta via.