El govern d'Andorra construirà un mur de formigó i uns pilars amb taulons per evitar nous riscos d'esllavissades a la zona on dissabte hi va haver un gran despreniment de roques. És la mesura principal que acordarà el Consell de Ministres extraordinari que se celebrarà avui al matí, durant el qual s'aprovarà la declaració d'estat d'emergència. Això permetrà agilitzar la contractació de les empreses que faran les obres.

La previsió, si la meteorologia ho permet, és que el mur i els taulons estiguin llestos el proper 15 d'agost i es pugui reobrir completament el trànsit a la carretera principal. Mentrestant, a partir d'avui els camions i autobusos poden circular per un únic carril. Han de passar un a un sota un estricte control policial i geòleg per garantir que no hi ha moviments de terres.

El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, va detallar que el risc de noves esllavissades és «limitat» al conjunt de la zona afectada, a excepció del punt més proper al Magatzem de Sant Julià de Lòria, on l'executiu ha reconegut estar «preocupat». Espot va dir que s'hi han observat esquerdes i els tècnics han previst que hi hagi nous despreniments en aquest punt.

Per garantir la seguretat de tot el tram de la CG-1 on ahir hi va haver la gran caiguda de pedres, avui a les set del matí començarà la construcció d'un mur de formigó de 25 metres, a partir del Magatzem i en direcció sud «perquè és la zona on es pot generar més risc». A continuació se situaran també uns pilars metàl·lics amb taulons.

Si les tempestes anunciades a partir de la mitjanit passada no ho impedeixen, la previsió és que aquestes obres estiguin enllestides el dijous 15 d'agost, coincidint amb el cap de setmana llarg de quatre dies, moment en què s'augura un increment de visitants a Andorra.

La intenció del govern és que aleshores es puguin obrir tots els carrils de la CG-1, sense haver d'utilitzar el pas provisional habilitat dissabte, exclusiu per a motos i cotxes.