El Govern francès no està disposat a donar suport a l'acord assolit entre la UE i Mercosur «en la seva forma actual» després de constatar que el president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha mentit respecte a les seves polítiques mediambientals, va fer saber ahir l'Elisi.

«Tenint en compte l'actitud del Brasil aquestes últimes setmanes, el president de la República no pot sinó constatar que el president Bolsonaro li va mentir durant la cimera del G-20 a Osaka» el mes de juny passat, va assenyalar la Presidència gala.

«El president Bolsonaro ha decidit no respectar els seus compromisos climàtics ni comprometre's en matèria de biodiversitat», va lamentar l'Elisi, que va recalcar que «en aquestes condicions, França s'oposa a l'acord amb Mercosur en la seva forma actual».

El president francès, Emmanuel Macron, va descriure aquest dijous com una «crisi internacional» l'augment dels incendis a la selva amazònica i va anunciar que els líders del G-7 discutiran el tema a la cimera prevista per aquest cap de setmana a Biarritz.

«Casa nostra crema. Literalment. L'Amazònia, el pulmó del nostre planeta i que produeix el 20 per cent del nostre oxigen està en flames», va escriure Macron en un missatge de Twitter, en què va convidar els líders del G-7 a «parlar d'aquesta urgència».

La decisió va molestar Bolsonaro. «El Govern brasiler roman obert al diàleg, basat en dades objectives i respecte mutu. El suggeriment del president francès que els assumptes amazònics es discuteixin al G7 sense la participació dels països de la regió evoca una mentalitat colonialista equivocada al segle XXI», va sostenir el mandatari brasiler a Twitter.

El mandatari va lamentar, a més, que Macron miri «d'instrumentalitzar» una qüestió interna del Brasil i altres països de l'Amazones per «obtenir-ne rèdits polítics personals».

Macron té el suport de la cancellera alemanya, Angela Merkel. «La cancellera està convençuda que la difícil situació de la selva amazònica hauria d'estar a l'ordre del dia», van afirmar fonts de la Presidència alemanya.