Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) va celebrar ahir els 40 anys del seu naixement, quan l'empresa pública va assumir la gestió de les xarxes de ferrocarril traspassades al govern català per l'Estat. Això va suposar la salvació de les línies de Manresa i Igualada, l'estat de degradació i decadència de les quals les abocava al tancament. A la Catalunya Central, en aquestes quatre dècades la companyia també ha modernitzat els funiculars de la Santa Cova i Sant Joan, a Montserrat, ha reobert el cremallera de Montserrat, l'any 2003, i ha inaugurat, dos anys després, el Tren del Ciment, a l'alt Berguedà.

La xarxa dels antics Ferrocarrils Catalans va ser transferida a l'empresa estatal Ferrocarriles de Vía Estrecha (FEVE) l'any 1977. La nova gestora va dissenyar un contundent programa de tancament que incloïa les línies de Martorell a Igualada i de Monistrol a Manresa, que la creació de FGC el 5 de setembre del 1979 va permetre mantenir en servei.

Durant la dècada dels vuitanta, i davant del mal estat de les línies rebudes, FGC va dur a terme un ambiciós pla de modernització dels trens i les estacions que, en alguns casos, com el de la línia entre Martorell i Igualada, adoptaven un caràcter d'urgència per l'estat de la infraestructura.

Així, durant la dècada dels vuitanta es va portar a terme l'entrada en servei de la nova línia de mercaderies de Santpedor a Sallent (1985) i la variant de la línia de Súria (1996); la modernització de totes les vies i estacions de la xarxa i l'electrificació de la línia entre Monistrol i Manresa, entre altres millores.

L'any 1986 la companyia va integrar el cremallera de Núria, la qual cosa va suposar la incorporació de les instal·lacions d'esquí de Vall de Núria i La Molina, a la Cerdanya, a més dels funiculars de Montserrat. El de Sant Joan, inaugurat l'any 1918, va ser dotat de noves carrosseries l'any 1997 i de nous vehicles i maquinària els anys 2015 i 2016. El funicular de la Santa Cova, en funcionament des del 1929, va ser recarrossat l'any 2001.

El nou cremallera de Montserrat

L'any 2003 la companyia va reobrir el cremallera de Montserrat, que havia entrat en servei l'any 1892 amb locomotores de vapor i cotxes de viatgers de fusta i que es va haver de clausurar el 1957 per manca d'inversions i manteniment. Dos anys més tard, el 2005, es va inaugurar el Ferrocarril Turístic de l'Alt Llobregat, més conegut com a Tren del Ciment, que ha esdevingut un dels principals atractius turístics de la comarca del Berguedà.